Hulladékmentes jövő

2
3454
A piacra kiskosárral, a kenyérért pékségbe papírtasakkal, a henteshez saját dobozzal mennek bevásárolni

Elekes István és felesége, Gabica elkötelezettjei annak az ötletnek, ami szerint minél kevesebb műanyagot kellene használnunk, s ezt a mindennapi életükben is igyekeznek valóra váltani. Tapasztalataikat megosztják másokkal is, annak reményében, hogy mások is követik példájukat.

A műanyagmentes júliust nyolc évvel ezelőtt indította el az ausztrál Plastic Free Foundation nevű alapítvány, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az egyszerhasználatos műanyag óceánokra gyakorolt hatására, és hogy ösztönözzék az ausztrálokat, hogy legalább egy hónapig mondjanak nemet a műanyagra. A kezdeményezés nagyon sikeres lett, és évről évre egyre többen csatlakoztak hozzá. Idén 177 országból 120 millió ember utasítja vissza nap mint nap a műanyagszatyrokat, szívószálakat – ismerteti István a kezdeményezést.

Felismerés a patakban állva

Annak története, hogy ők miként kerültek bele ebbe a kezdeményezésbe, korábbra nyúlik vissza. Amikor István a klímaváltozásról vagy a hulladékgazdálkodásról, hulladékmentességről hallott, azt gondolta, ez nem az ő problémájuk: sajnos az, hogy mi itthon figyelünk, nem fogja megmenteni sem az ausztrál tengeri teknőst, sem a dél-amerikai őserdőket. Majd májusban csatlakoztak egy helyi civil kezdeményezéshez, és a városon keresztülfolyó patak egy kilométeres szakaszát tisztították meg. A patakban állva döbbent meg, hogy csak a műanyag egy részét viszi el a víz. És a probléma így sem oldódik meg, csak más problémája lesz. A szemét nagy része mégis több évre ott marad.

Bevásárlás előtt most már nemcsak listát írnak, hanem fel is kell készülniük a vászonszatyrok és dobozok, kosarak arzenáljával

Az igazi változást a gondolkodásukban mégis az hozta, amikor megértették, hogy a változáshoz nem néhány ember kell, aki tökéletesen hulladékmentesen él, hanem tömegek, akik megpróbálják. Ők is megpróbálták, és folyamatosan próbálkoznak. Elbuknak, és elölről kezdik.

Motivációikról és saját tapasztalataikról elmondták, hogy június utolsó napjaiban ismét a szemük elé került a műanyagmentes július kampány. Eldöntötték, hogy csatlakoznak, sőt naplót is fognak vezetni a Facebookon. István felesége, Gabica is örömmel fogadta az ötletet, támogató volt, hiszen már benne is érlelődött egy ideje a gondolat. Így belevágtak és azóta rengeteg tapasztalattal gazdagodtak.

Rájöttek, hogy a kertes ház milyen nagy érték és előny, van komposztládájuk, a papírt el tudják tüzelni, a műanyagot havonta egyszer szelektíven elszállítják, természetesen a cél az, hogy ezt a szolgáltatást egyre kevesebbszer vegyék igénybe. Nagy felismerés volt, hogy a szemét nagy részét az eldobható pelenka teszi ki, ez a terület viszont nem egy egyhónapos kihívással fog megoldódni, így látható, hogy van, amiben kompromisszumot kötöttek.

Elkezdték értékelni a kisvárosi életet, hogy mindig nyitva a piac, hogy megismerik őket a boltban. Még megmosolyogják a pékségben, amikor az „ingyen zacskót” visszautasítják, de már nem próbálják meggyőzni őket. Sok mindenre találtak megoldást. A piacra kiskosárral, a kenyérért pékségbe papírtasakkal, a henteshez saját dobozzal mennek bevásárolni. Ami őket is nagyon meglepte, hogy amire nem találnak műanyagmentes megoldást, azt egyelőre meg sem veszik, vagy alternatívát keresnek. Ez az egyik legnagyobb hozadéka a családjukra nézve a műanyagmentes júliusnak. Sokkal tudatosabbá teszi őket – mondták. Bevásárlás előtt most már nemcsak listát írnak, hanem fel is kell készülniük a vászonszatyrok és dobozok, kosarak arzenáljával. Jó azt tapasztalni, hogy az igényeiket alá tudják rendelni a szükségleteiknek – vallják. Nem csinálják tökéletesen – állítják –, de ez így szép, és örömmel tölti el őket, hogy sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Amikor találkoznak itt-ott a városban, egy mosollyal, néhány jó szóval bátorítják egymást.

Hulladékmentes webáruház

Olyan weboldalt indítanak, ahol egy helyen lesz elérhető a hulladékmentes életmódhoz szükséges lehető legtöbb kellék

Évekkel ezelőtt egy barátom egy beszélgetésben elmondta, hogy figyeljem meg a klímaváltozást és a fogyasztói trendeket, és hogy a zero waste (hulladékmentesség) életmódnak van jövője. Jó gondolat volt, de két évre elfelejtettem. Júniusban egy reggel korábban keltem, és szinte sugallatra eszembe jutott ez a beszélgetés. Akkorra volt már egy kis tapasztalatom az e-kereskedelem terén, és láttam, hogy ismerőseink, barátaink sorra osztják meg nehézségeiket a hulladékmentes életmóddal kapcsolatban. Innen az események felgyorsultak. Egyik nap megfogalmaztam Gabicának az ötletemet. Olyan weboldalt indítunk, ahol egy helyen lesz elérhető a hulladékmentes életmódhoz szükséges lehető legtöbb kellék, illetve receptek, tanács és történet sikerről és kudarcokról. Mindezt itt Erdélyben. Másnapra megvolt a név, NULLKA, és a weboldal. Majd elkezdődött a keresés és a kapcsolatépítés, hogy kiváló minőségű „zero waste” termékeket tudjunk itthon kínálni elérhető áron. Termékeink az élet minden területén tudnak alternatívát biztosítani. A fanyelű fogkefétől és az üveges fogpasztától, az egyszer használatos műanyagszatyor helyett használt pamuthálós bevásárlótasakon keresztül a hulladékmentes női higiéniás termékekig sok-sok terméket választottunk” – mondta István legújabb kezdeményezésükről.

2 HOZZÁSZÓLÁSOK