Egyre fogynak a katolikusok Németországban

0
1786
Az eichstaetti székesegyház. Fotó: Vatican News/ANSA

A legfrissebb statisztikák szerint Németországban 200 ezren léptek ki a katolikus egyházból 2018-ban. Hans Langendörfer, a német püspöki konferencia titkára szerint aggasztóak ezek a számadatok: azért is jelent a ez súlyos veszteséget, mert Németországban az egyház tagjai személyi jövedelemadójának 9 százalékát vonják le évente egyházadóként. A protestáns egyházak szintén több mint 200 ezer tagot vesztettek a tavaly.

Németországban a katolikus egyháznak 23 millió tagja van, ami a lakosság 27,7 százalékát jelenti. A német katolikus püspöki konferencia és az evangélikus egyház július 19-én tette közzé a 2018-ra vonatkozó statisztikai adatokat – adta hírül a Vatikáni Rádió. A 27 katolikus egyházmegye területén 10 045 plébánia működik. 2017-hez (10 191) képest csökkent a számuk az egyházmegyék struktúrájának átalakítása miatt. A papok száma 13 285, akik közül 6 672 egyházmegyés pap. Az állandó diakónusok száma 3 327, a lelkipásztori kisegítőké 3 273. Németországban a szerzetesek száma 3 668, a szerzetesnőké 14 357.

Növekedett az egyházi házasságkötések száma

Érdekes viszont, hogy tavaly növekedett az egyházi házasságkötések száma. Csökkent viszont a keresztelések és az elsőáldozások aránya. Vannak azonban visszatérők is: 2 442 új személy lépett be és 6 303 személy tért vissza a katolikus egyházba. De kiemelkedő arányú az egyházból kilépők száma: 216 078-an hagyták el a katolikus egyházat, amely jelentős emelkedés a 2017-es adatokhoz képest, amikor is valamivel több mint 167 ezren léptek ki az egyházból. Az egyháztagságról való lemondást a helyi kormányhivatalban kell bejelenteni magyarázatadás nélkül. Amennyiben hivatalos nyilatkozatban nem mond le tagságáról, az egyháztag személyi jövedelemadójából automatikusan levonnak 9 százalékot egyházadóként.

A Freiburgi Egyetem májusban megjelent tanulmánya szerint Németországban a két legnagyobb egyházhoz (katolikus, evangélikus) tartozók száma 2060-ra a felére esik vissza. Az egyháztagság csökkenésének fő okaiként a felnőttek kilépését, a kevesebb számú keresztelőt és az elöregedő lakosságot említik a kutatók. Bár a kilépések okáról egyelőre nincsenek adatok, a hivatalnokok által készített felmérések arra utalnak, hogy a katolikus egyházban történt szexuális visszaélési botrányok is hozzájárulnak az egyházból kilépők számának növekedéséhez, bár a protestáns egyházak is több mint 200 ezer egyházfit „vesztettek” Németországban a tavalyi év folyamán.