A Vatikán 2019 végére műanyagmentessé válik

1
1592
A vatikáni kertek/Fotó: Unsplash

Vatikán Városállam egyre halad előre a műanyaghasználat csökkentésének útján, a tervek szerint idén év végére teljesen műanyagmentessé válik, ugyanis elrendelték az egyszer használatos műanyag árusításának felszámolását.

A Vatikán célkitűzése az, hogy felzárkózzon a környezetvédelem terén a világ legeredményesebb országaihoz. Ezzel a törekvéssel a Vatikán jelentős előrelépést tesz a szelektív szemétgyűjtés magas százalékaránya felé. Ehhez Ferenc pápa Laudato si’ k. zöld enciklikája adta az ösztönzést – közölte a Vatikáni Rádió.

Ökológiai sziget a különleges hulladék számára

A vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelősei már leállították az eldobható műanyag árusítását, így várhatóan az év végére az eddigi raktárkészlet teljesen kiürül, vagyis műanyagmentessé válik a tevékenységük. A Vatikán már magas százalékarányt ért el az újrahasznosítás terén: a szemét 55 százalékát szelektíven gyűjti. A célkitűzés az, hogy három éven belül elérje a 70-75 százalékot.

„A hulladékot két nagy kategóriára oszthatjuk: a városi és a különleges hulladékra, amely lehet veszélyes vagy nem veszélyes. 2016-ban létrehoztunk egy ökológiai szigetet, egy ökocentrumot, ahová az összes különleges hulladék kerül. A korlátozott hely miatt 2018-ban felújítottuk és megerősítettük, aminek eredményeként képesek vagyunk az EU hulladékkódjai közül 85 típus kezelésére. Az idei év első hat hónapjában sikerült a nem szelektív hulladékot 2 százalékra csökkenteni, tehát 98 százalékot szelektíven gyűjtünk” – nyilatkozott Rafael Ignacio Tornini, a Vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelőse.

Kritikus pontok

Nehezebb a helyzet kezelése a Szent Péter téren összegyűjtött nem szelektív szemét esetében, ahol nap mint nap turisták ezrei fordulnak meg. Tornini hangsúlyozta, ott a nem szelektív hulladék sokkal nagyobb mértékű a többi helyhez képest. A kollonádok alatt speciális műanyagszemét-gyűjtőket helyeztek el és ezek jól működnek, mert minden nap közel 10 kilogarmmot gyűjtenek össze. A Vatikánban továbbá elindították az úgynevezett körkörös gazdaság mini-folyamatait.

„A szerves hulladék és a metszésből származó szemét (400 tonna) összegyűjtéséből komposzttrágyát készítünk és azon dolgozunk, hogy a lehető legkisebb mennyiségű hulladékot kelljen elszállítani. Igyekszünk újrafelhasználni ezt a hulladékot jó minőségű trágyaként a kertekben a Vatikánban vagy Castel Gandolfo-ban” – tette hozzá Tornini.

A Vatikáni kertészet és a köztisztasági hivatal felelőse elismerte, hogy sok munkát fektettek a mentalitás megváltoztatásába: tanfolyamokat is szerveztek a személyzetnek a különleges szemét kezeléséről. Tornini szerint az egész kezdeményezés titka abban áll, hogy komolyan vették Ferenc pápa Laudato si k. enciklikájának irányvonalát: „közös otthonunkat védelmezni kell és ha nem mi vagyunk az elsők, akkor ki lesz az…”

Somogyi Viktória/Eugenio Serra

1 HOZZÁSZÓLÁS