Gazdasági-pénzügyi táborbeli részvételt nyertek nagyváradi katolikus diákok

0
1130
Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A magyarországi Econventio pénzügyi kerekasztal közhasznú egyesület által meghirdetett gazdasági, pénzügyi ismereteket felmérő teszten szerepeltek sikeresen a nagyváradi Szent László Római Katolikus Gimnázium diákjai, jutalmuk pedig egy Balatonboglári tábor volt.

Kele Tünde, a Szent László gimnázium közgazdász tanára már több éve tartja a kapcsolatot az Econventio egyesülettel, amelynek általános célja a pénzügyi tudatosságra nevelés. Számos, az egyesület által szervezett programon vett már részt az iskola és évek óta kitöltik a diákok azt az online tesztet, amelyet az egyesület a Szegedi Tudományegyetemmel közösen állít össze azzal a céllal, hogy felmérjék a középiskolás diákok gazdasági ismereteit. Ebben az évben rekordszámú, 15 491 középiskolás diák vett részt a megmérettetésen, ezért is örültek különösen a nagyváradi diákok, hogy bekerülhettek a legjobb négy csapatba és így részt vehettek a július első hetében megrendezett Balatonboglári jutalom táborban, egyedüli határon túli csapatként – adta hírül a nagyváradi egyházmegye honlapján.

Sápi Ákos egyesületi elnök, Pesti Tibor alelnök és Kovács Katalin programkoordinátor már kilencedik éve szervezi ezt a több hónapos munkát igénylő projektet. A hatnapos tábor egyszerre volt szórakoztató és tanulságos, a délelőttök a szakmai résszel teltek, amelyen a gazdasági élet jelentős személyiségei tartottak előadásokat, interaktív képzéseket, a délutánok pedig a pihenést és az élményszerzést szolgálták. Érkezés után a csapatok első feladata a saját városuk és az iskolájuk bemutatása volt. Gergely Orsolya, a Junior Achievement Magyarország ügyvezető igazgatója csapatépítő, ismerkedős játékokkal igyekezett összerázni a négy különböző városból – Szeged, Békéscsaba, Tatabánya, Nagyvárad – érkezett öt fős csapatokat.

A tábor második napján Kovács Péter, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi karának dékánja vezette be a táborlakókat a statisztika rejtelmeibe. Ezt követően szimulációs játék útján tapasztalhatták meg a diákok, hogy milyen fontos az erőforrások hatékony kihasználása és a játék során megismerhettek több gazdasági, pénzügyi fogalmat, mint például a nemzetközi kereskedelem, gazdasági erőforrások egyenlőtlen eloszlása, kizsákmányolás.

Délután Balatonboglár szépségeit lehetett felfedezni egy csapatépítő túra és verseny folyamán, amelyet a váradi diákok a leggyorsabb és legügyesebb csapatként meg is nyertek. Ennek örömére kora délután ismét felkapaszkodott a váradi csapat a várdombra, hogy lehetőség legyen belülről is megcsodálni a Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templomot, amelynek a különlegessége az itt található kis Szent Terézt ábrázoló szobor. Az alkotást a második világháború alatt menedéket talált francia hadifoglyok készítették. Az alábbi felirat olvasható a szobor talpazatán: „Köszönet a lovagias magyar nemzetnek!” Mielőtt továbbindultak volna, a diákok és a kísérő pedagógus egy közös imával adtak hálát a jó Istennek.

A következő napon a Gazdasági Versenyhivatalt ismerhették meg a táborlakók Füzesi Géza, egy gazdasági felderítő iroda vezetőjének szakszerű bemutatója által, aki a korrupció és a kartell közötti különbségekről beszélt. A táborlakók nagy érdeklődéssel hallgatták a valós kartell-történeteket. Az előadó felhívta továbbá a figyelmet a személyes adatok védelmére, hiszen napjainkban a legnagyobb érték az adat. A negyedik nap prof. dr. Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetőjének Közpénz és Közpénzügyek című előadásával kezdődött, amelynek legfőbb üzenete az volt, hogy egy ország csak akkor lehet sikeres, ha mindenki részt vállal a fenntartásából, vagyis a tisztességes adózás vezethet el a jóléti társadalom megteremtéséhez.

Dr. Kovács Diána az Állami Számvevőszék Pénzügyi Kultúra projektjének vezetője a Kezedben a közpénz! című tréninget tartotta meg, amelyen a csapatok egy képzeletbeli köztársaság közpénzét oszthatták szét, képviselve különböző minisztereket és minisztériumokat. A délelőtt utolsó programjaként a tőzsde világával ismerkedhettek meg a középiskolások egy interaktív játékon keresztül. Délután főzőverseny várt még a csapatokra, ahol megmutathatták bográcsfőző tudományukat. Itt is kiemelkedően szerepeltek a váradi lányok, ugyanis bebizonyították, hogy bár még csak kilencedikesek, nem csak a gazdasági életben jártasak, hanem a gasztronómiában is és a második helyezettnek járó kupát nyerték meg.

A tábor utolsó napja is maradandó élményekkel és tapasztalattal gazdagította a résztvevőket. Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) Szellemi Tulajdonjog Védelmi Osztályának munkatársai látogattak el a táborba, hogy megtartsák interaktív programjukat. Először elméleti előadáson kaptak felvilágosítást a középiskolások a szellemi tulajdonjogról és annak fontosságáról, megismerkedhettek a hamisított termékek tipikus jellemzőivel, majd a NAV bevetési egységének kulisszatitkaival is. A tábor utolsó előadójaként dr. Zámbó Péter dandártábornok mesélt a jövő bűnözési kihívásairól, a digitális piactisztításról, a mesterséges intelligenciáról, hogy hogyan jelenik meg a bűnüldözésben, illetve betekintést kaptak a fiatalok arról is, hogy a digitális fejlődés milyen hatással van a NAV munkájára.

Az Econventio táborban Farkas Bernadett, Oláh-Monori Ivett, Rejtő Dóra, Szeghalmi Gabriella és Szabó Kincső egész Partiumot és természetesen a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumot képviselte. A hazatérés után elmondták, hogy meghatározó élmény volt számukra a sok értékes előadás, de természetesen a kellemes és változatos szabadidős tevékenységeket is nagyon élvezték: a közös játékokat, a túrákat, a balatoni fürdőzést.

Kele Tünde