Kegyetlenek vagyunk a kirekesztettekkel

Ferenc pápa üzenete a menekültek világnapjára

0
1064

Szeptember 29-én tartják a migránsok és menekültek világnapját, amelynek idei mottója „Nemcsak a migránsokról van szó”. Ennek előkészületeként Ferenc pápa videóüzenetet tett közzé július 2-án.

Az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának Migránsok és menekültek szekciója kommunikációs kampányt indított a világnapra. Minden hónapban erőforrásokat, elmélkedéséket kínál a világnap témájához kapcsolódó lelkipásztori tevékenységek előmozdításához. Számos altémát dolgoz fel szövegekkel és képanyagokkal. Az eddig kifejtett altémák: „A félelmeinkről is van szó”, „A szeretetről van szó”, „Az emberségünkről van szó”. A következő altéma „Arról van szó, hogy ne rekesszünk ki senkit”. Ferenc pápa videóüzenetével felhívást kíván intézni a mai világhoz, amely nagyon gyakran kegyetlen a kirekesztettekkel – közölte a Vatican News.

„Vigyázzatok, meg ne vessetek egyet sem e kicsinyek közül! Mondom nektek: angyalaik az égben szüntelenül látják mennyei Atyám arcát” (Mt 18,10). Nemcsak a migránsokról van szó, hanem arról, hogy ne rekesszünk ki senkit – kezdi videóüzenetét a pápa. A jelenlegi világ minden nap elitistább és kegyetlenebb a kirekesztettekkel. A fejlődő országok továbbra is kimerítik legjobb természeti és emberi erőforrásaikat néhány kiváltságos helyzetben levő piac előnyére. A háborúk csak a világ egyes régióit érintik, azonban a fegyverek gyártása és kereskedelme más régiókban történik, ahol aztán nem akarnak gondoskodni a menekültekről, nem fogadják el őket, akik a fegyveres konfliktusok miatt válnak menekültekké. Sokszor beszélnek a békéről, de aztán fegyverekkel kereskednek. Nem álszentség ez? Akik a következményeket elszenvedik, azok mindig a kicsinyek, a szegények, a védtelenek, akiknek megtiltják, hogy asztalhoz üljenek és akiknek csak a lakoma morzsáit hagyják meg (vö. Lk 16,19-21).

Az önmagából kilépő egyház mer félelem nélkül kezdeményezni, elindulni mások felé, keresni a távollevőket és elérkezni az útkereszteződésekhez, hogy meghívja a kirekesztetetteket (Evangelii Gaudium 24.), akiket mi magunk, mint társadalom rekesztünk ki. A kiváltságosokra összpontosító fejlődés a gazdagokat még gazdagabbá teszi, a szegényeket pedig még szegényebbekké. A hiteles fejlődés az, amelynek célja, hogy befogadja a világ minden emberét és előmozdítsa átfogó növekedésüket, valamint, hogy aggódjon a jövő nemzedékekért. A valódi fejlődés befogadó és a jövő felé irányuló – hangsúlyozza Ferenc pápa a migránsok és menekültek világnapjára készített videóüzenetében.

A videóüzenet IDE kattintva tekinthető meg.

Somogyi Viktória