Cigánypasztoráció Erdélyben

0
391
Fotók: Balázs Katalin

Ezzel a címmel tartott szakmai konferenciát a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Pasztorációs Iroda és a Gyulafehérvári Caritas június 10-11. között Gyergyószentmiklóson.

Az úttörő jelleggel szervezett rendezvényen papok, kispapok, lelkipásztori munkatársak, lelkiségi mozgalmak tagjai, a Caritas munkatársai és a romákkal foglalkozó szervezetek munkatársai vettek részt.

A konferencia első napján dr. Raț Cristina, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa a romák szociális és gazdasági peremre szorulásáról tartott előadást. Betekintést nyújtott a szociálisan hátrányos roma etnikummal szembeni előítéletek intézményesülési folyamatába, miközben a pataréti szeméttelepen dolgozó romák, a székelyföldi kosárfonók, valamint a napszámos munkából élő romák példáján keresztül hozta testközelbe a szociológiai mutatók mögött rejlő igazságot.

Ezt követően Bángi-Magyar Anna, a magyarországi Boldog Ceferino Intézet munkatársa tartott előadást a Magyarországon zajló cigánypasztorációs programokról és tevékenységekről, a cigányok közt zajló missziós munka pozitív és negatív tapasztalatairól. Az előadások után a résztvevőknek lehetőségük nyílt saját tapasztalataik megosztására és ötleteik közösbe tételére a Caritas és a Pasztorális Iroda munkatársai által vezetett World Cafe keretén belül. Az első napot közös szentmise, majd a film közös megtekintése zárta.

A konferencia második napján Dúl Géza, Magyarország cigánypasztorációs referense tartott előadást, majd tapasztalatcserére és kerekasztal beszélgetésre került sor az erdélyi és magyarországi tapasztalatok és lehetőségek témájában.

sdr

Molnár Izabella

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here