2019. június 8., szombat

0
1198

EVANGÉLIUM

Amikor feltámadása után Jézus még együtt volt övéivel, Péter látta egyszer, hogy utána jön az a tanítvány, akit Jézus szeretett. Az, aki a vacsorán odahajolt hozzá, és megkérdezte: „Uram, ki az, aki téged elárul?”
Ennek láttára Péter Jézushoz fordult: „Uram, hát ővele mi lesz?” Jézus így felelt: „Ha azt akarom, hogy így maradjon, amíg el nem jövök, mit törődöl vele? Te csak kövess engem!”
Így a tanítványok között elterjedt az a vélemény, hogy ez a tanítvány nem hal meg. Jézus azonban nem azt mondta: „Nem hal meg”, hanem: „Ha azt akarom, hogy így maradjon, amíg el nem jövök, mit törődöl vele?”
Ez az a tanítvány, aki tanúságot tesz minderről, és ezeket írta. Tudjuk, hogy igaz az ő tanúsága.
Jézus még sok mást is cselekedett. Ha egyenként mind megírnák, azt hiszem, az egész világ sem tudná befogadni a könyveket, amelyeket írni kellene.
(Jn 21,20-25)

Népünk fogadalmi búcsú ünnepe van ma! Csíksomlyó üzenete az, hogy Isten a mi oldalunkon áll. Nemzedékek sokasága tapasztalta, hogy a somlyói Mária, aki a székelyek Madonnája, oltalmazz, véd és segít minden nehézségben. Ez ma sincs másként, lehet az temetőfoglalás barbár módra, nekünk ma is a „Most segíts meg Máriát” kell hangosan és szívünk mélyéről fohászkodva imádkozni. A Boldogasszonytól az igent újra és újra el kell tanulnunk, hogy a mai evangélium fényében biztos legyen az irányt el nem vesztett úti célunk: mindannyian a magunk feladatát kell teljesítenünk, melyre Isten oly nagy szeretettel hív és bátorít. Péter szolgálatának jutalma, hogy életét adja a Mesterért, nem is akárhogy, most már teljes odaadottságban. János tartalmas, hosszúra nyúló életet kap, hogy nemzedékeknek lehessen élő tanúja. És mi, maiak? Várszegi Asztrik bencés emeritus főapáttal vallom: „olyan szeretet van bennem Isten iránt, hogy szeretném az egész valómat, egész életemet odaadni neki, és szeretnék a szolgálatába szegődni. Ez olyan, mint a szerelem. Az ember nem kapni, hanem adni akar.” Ebben segítsen a somlyói Mária, hogy egyre nagyobb szeretet és odaadás legyen egyéni és közösségi életünkben, mert Isten a mi oldalunkon áll.

Csíki Szabolcs segédlelkész

MEGOSZTÁS