Az eltérő fejlődésű gyermekekért

Fejlődik a nem szokványos igényű gyermekek fejlesztéséért létrehozott platform

0
1593
Illusztráció/Pexels

A korai fejlesztést szélesebb rétegek számára elérhetővé tévő e-learning platform létrehozásában a Caritas is részt vállalt.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a nyíregyházi Rejtett Kincsek Down Egyesülettel és a kassai Centrum Libertával közösen indította el 2018 novemberében az Eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztése online támogatással elnevezésű Erasmus+ pályázatot. A kétéves időtartamú projekt célkitűzése egy innovatív, rugalmasan bővíthető online tanulásos modulrendszer kidolgozása, amellyel javítanák a korai fejlesztésben tapasztalható ellátási nehézségeket és növelnék a társadalmi befogadás alacsony szintjét. Az öt modulból álló keretrendszer lehetőséget nyújt olyan fontos területek otthoni fejlesztésére, mint a kommunikáció, finom mozgás vagy a táplálkozás, amelyek nemcsak a gyermek társadalomba való könnyebb beilleszkedését segítik, de az egészséges, kiegyensúlyozott élethez is hozzájárulnak.

Az online platform kidolgozásának hírét nagy érdeklődés fogadta. A projekt indulása óta máris számos fontos lépés történt annak érdekében, hogy a honlap mihamarabb működőképessé és hozzáférhetővé váljon. Történt egy előzetes igényfelmérés, amelyben összesen 100 román, magyar és szlovák szülő vett részt. Ennek célja az volt, hogy az e-learning platform kidolgozása reális szükségletekre épüljön. Idén áprilisra elkészült a program írásos keretrendszere, amely tartalmazza az egyes modulok részletes leírását, valamint a készülő oldal használatához szükséges utasításokat azok számára, akik a jövőben az e-learning leckéket feltöltik majd.

Az írásos keretrendszert összesen kilenc gyógypedagógus véleményezte a programban részt vevő három országból, akik egyöntetűen megfelelőnek találták mind a leírást, mind azt a fejlesztő platformot, amit a pályázat keretein belül megvalósítandó e-learning rendszer képvisel. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet részéről a keretrendszert Ivanitzki Boglárka és Zilahi Zenkő, a szatmárnémeti Szent József Rehabilitációs Központ gyógypedagógusai, valamint Czier Brigitte, a Caritas Nagykárolyi Rehabilitációs Központjának gyógypedagógusa véleményezte. A Caritas-szakemberek előnyként emelték ki a készülő felület egyszerűségét, használhatóságát, logikus felépítését.

Palincas Erika