Énekelt evangélium a disszonanciában

24. Kájoni János egyházi kórusok találkozója

0
2097
Fotók: Kulcsár László

A gyergyószentmiklósi örmény katolikus plébánia egyházközsége április 27-én adott otthont a Gyergyói Főesperesi kerületi Kájoni János nevét viselő egyházi kórusok találkozójának. Az örmény plébánia 2004-ben volt még házigazdája ennek a nem mindennapi rendezvénynek .

A tizenhárom vendégszereplőt és közel 400 személyt felvonultató esemény az örmény közösségi ház udvarán gyülekezővel kezdődött, majd a kórusok harangszó kíséretében vonultak be ünnepélyesen a templomba és a cinterembe. Az ünnepi szentmise celebránsa Boga Norbert segédlelkész volt. A szentmise szónoka, Gál Hunor helyi plébános beszédében kiemelte: „A mai ember a világban belső és külső hangzavarban él. Ma is sok zavar van a világban a gazdasági életben, a politikában, a társadalom legkülönbözőbb pontjain és néha az egyházban is. Éppen ezért szükség van a tiszta hangra! Szükség van a jól és szépen összhangzó harmóniákra. Ezen a rendezvényen erről, az Úristentől kapott tiszta hangról és harmóniáról tud és tesz tanúságot a jelenlévők éneke. Ezért, kórustagok, hirdessétek bátran az evangéliumot szóval, énekkel, de főleg hitből fakadó cselekedetekkel a ma hang- és zűrzavarában és disszonáns világában!” Ezt követően Vincze Lóránt, a FUEN-elnöke, európai parlamenti képviselőjelölt és Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke köszöntötte a jelenlévőket.

A Kájoni emlékév alkalmából a Gyergyói Főesperesi Hivatal és a szervező Örmény katolikus plébánia külön díszoklevélben részesítette azokat a kórustagokat, akik hosszú éveken keresztül, önzetlenül és tevékenyen fáradoztak a helyi egyházközségben az egyházzene művelésén. A díszokleveleket az emléklapok átadásakor kapták meg az erre kijelölt személyek minden kórusból, akik vallják: „A zene hatalmas dolog. Egy dal megváltoztatja a kedved, emléket teremt, megváltoztathatja az életedet.”

Díszoklevélben részesült: Tamás Julianna, Hobaj Imre, Sajgó Pál, Bajkó Vilma, Székely László, Horváth Sándor, Erőss Imréné, Kolcsár Géza, Kocsis Anna Mária, Sólyom Mária, Molnár Katalin, Czirják Mária, Bajkó Piroska, Ambrus András, Lázár Mária és Bíró Berta.

A szentmisét a kórusok vendégszereplése követte, a következő sorrendben: Borszék kórusa Balázs Tibor vezényletével, Tölgyes kórusa Bartis Zsolt irányításával, Alfalu kórusa Kiss István karnagy vezetésével, a csomafalvi kórust Ambrus Tibor irányította, orgonán kísért Szilágyi Gellért, szólót énekelt Csata Ágnes. Következett a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Kórus Puskás Emil vezényletével, majd Tekerőpatak kórusa Ambrus Levente, Remete kórusa Bakos Károly, Szárhegy kórusa Bartalus Vince irányításával, orgonán kísért Csibi András. Fellépett a gyergyószentmiklósi Szent József Kórus Blénesi Róbert karnagy vezetésével, majd Újfalu kórusa Molnár Sándor, Kilyénfalva kórusa Gál Péter, Ditró kórusa Bakos Ferenc vezetésével, végül pedig a gyergyószentmiklósi Örmény Kórus Bíró Zsolt Imre karnagy vezényletével. A huszonnegyedik Kájoni János Főesperesi Kerület kórusai jövőben ugyancsak Gyergyószentmiklóson, a Szent Miklós plébánián találkoznak.

Gál Hunor