Ruzitska koncert Gyergyóban

0
1668

A reformkori Erdély zenei életének kiemelkedő személyisége: Ruzitska György (1786-1869). Hosszú élete, több évtizedes pályája során a cseh felmenőkkel rendelkező, Bécsben nevelkedett muzsikus majdnem hatvan évet Kolozsvárt, és a város vonzáskörzetében töltött. Személyében a 18. század végének és a 19. század elejének tipikus, sokoldalú művésze a modern, szakképzett muzsikus és pedagógus alakjával fonódott össze.

Munkássága szorosan kötődött a legelső magyar tannyelvű zeneoktatási intézményhez, a helyi Muzsikai Conservatoriumhoz, a kolozsvári Nemzeti Színházhoz, a Szentháromság (Piarista) templomhoz és a Római Katolikus Főgimnáziumhoz. Halálának 150. évfordulója alkalmával rendkívüli hangversenyre került sor április 2-án a gyergyószentmiklósi Művelődési Házban, Fórika Sebestyén igazgató meghívására.

A közel telt házas hallgató közönség, érdeklődéssel fogadta a transzilván muzsikát. Kezdésre az egyetlen operájának az Alonso-nak nyitánya csendült fel utána pedig, valószínűleg a Piarista templom egyházzenei használatára komponált Te Deum kórusmű következett. A d-moll szimfónia, illetve második D-dúr miséje már nagyobb lélegzetű alkotások, amelyek méltón tanúskodnak a szerző kiváló tehetségéről és tudásáról. Hálával gondolunk minden kedves Cecília muzsikusra, aki vállalta a próbafolyamatot, hosszas utat, akár szabadnapot is feláldozván, hogy Gyergyóban is megszólalhasson tájaink szép muzsikája.

Krisztus Feltámadásának ünnepén, a kolozsvári szent Mihály-templomban 10 órakor kezdődő ünnepi szentmisén, Ruzitska György 1840 előtt komponált  D-dúr miséje  csendül fel, a Szent Cecília kórus és zenekar egyházzenei szolgálatában. A nagyszabású alkotás a szentmise állandó részeit zenésíti meg, kórus zenekar és szólisták közreműködésével. Szólisták: Gebe-Fügi Renáta; Mányoki Mária; Ioan Mocean és Mányoki László. A zenekart Vincze-Dallos Csilla vezeti, Potyó István vezényletével.