Hidak, találkozások

0
1704
Fotó: Caritas-ab.ro

Francia, spanyol önkéntesek, bábelőadás, muzsikaszó, visszatekintések, új barátságok – ezek fényében zajlott a Nemzetközi Roma Nap Marosszentgyörgyön és Nagybányán.

Hétfőn nem a megszokott módon kezdődött a marosszentgyörgyi iskolások napja. Tanítóikkal már reggel 9 órakor a marosszentgyörgyi kultúrotthon előtt gyülekeztek a román tagozatosok, hogy részt vegyenek az Egy esély mindenkinek Marosszentgyörgyön című projekt keretén belül megrendezett Nemzetközi Roma Nap ünnepségén – adja hírül a Gyulafehérvári Caritas hírportálja. A nagyszünetben újabb meglepetés várt az iskolásokra, hiszen a szokványos zene helyett roma népzene csendült fel, majd az iskola tehetséges táncosai népviseletbe öltözve mutatták be tánctudásukat. A zene ritmusa és hangulata és az ügyes táncosok gyorsan maguk köré vonzották a gyerekeket, akik közül egyre többen álltak be és próbálták ki a lépéseket.

Délben a magyar, elemi tagozat osztályai látogattak el a marosszentgyörgyi kultúrotthonba, ahol egy magyar nyelvű ünnepség keretén belül is megünnepelték a gyerekek a Nemzetközi Roma Napot. A program része volt egy interaktív bemutató, ahol az iskolások megismerkedhettek a roma nép történetével, zászlajával, tradícióival, valamint híres, roma származású személyekkel. A Caritas csapata egy roma népmesét feldolgozó bábelőadást adott elő a gyerekeknek. A darab főhőse, Doja, a cigányok tündére, egy gyönyörű, gazdag szigetre repíti a roma népet, akiknek azonban hiányzik a vándorlás, így arra kérik tündérüket, hogy inkább vigye vissza őket. A hosszú úton azonban a roma nép elszóródik a nagyvilágban. A történet szerint azóta kóborolnak a világban és keresik egymást.

A bábelőadást örömteli éneklés követte, a gyerekek magyarul, románul és roma nyelven tanultak meg énekeket, majd közösen énekelték el a roma nép himnuszát. A román, magyar, valamint a roma gyerekek mind együtt ünnepelték ezt a napot, sokat tanulva a roma kultúráról. A gyerekeknek szánt programokat követően délután a marosszentgyörgyi, valamint a csejdi roma lakosság is ünnepelt. Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere magyar, román és roma nyelven köszöntötte az egybegyűlteket, ahogy általában teszi.

„A hasonló közös ünneplések által megismerjük egymást, így az egymás iránti szeretet is nő. Marosszentgyörgyön így próbáljuk a nemzetek közötti hidakat építeni”– mondta a polgármester. Koreck Mária, a Divers egyesület elnöke a származás iránti büszkeség fontosságára hívta fel a figyelmet. A rendezvényen a nemzetközi és a regionális roma himnusz is elhangzott, majd a marosszentgyörgyi Szent György Gimnázium tanulóinak szavalata, éneke és tánca szórakoztatta a jelenlévőket.

Korodi Orsolya, Márton Kinga Izabella

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet nagybányai Assisi Szent Ferenc Közösségi Központja az idei Nemzetközi Roma Napot valóban nemzetközi és multikulturális közegben ünnepelte április 8-án, hétfőn – számol be az eseményről a Szatmári Caritas hírportálja. A rendezvény szervezésébe és lebonyolításába aktívan bekapcsolódtak a Team for Youth Egyesület önkéntesei, akik Spanyolországból, Lengyelországból, Portugáliából, Olaszországból és Franciaországból érkeztek. A központba járó gyerekek és fiatalok az önkéntesekkel együtt táncokat és játékokat tanultak, visszatekintettek az intézményben eltöltött évekre, beszélgettek, barátkoztak. Az esemény végén a külföldi önkéntesek minden résztvevőt megajándékoztak egy-egy roma zászlót megjelenítő kitűzővel.