A név kötelez

0
1699
Fotók: Molnár Miklós Csaba

Ünnepségsorozattal adózott névadója emlékének a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum április 1-5. között.

A rendezvénysorozat keretében április 4-én történelmi konferenciát tartottak, valamint átadták az iskola által alapított Rákóczi-díjakat. Olyan személyeket tüntettek ki a díjjal, akik a meghurcoltatás idején kitartásukkal és melléállásukkal előmozdították az iskola megmaradását: Potápi Árpád János és Szabó Ödön politikusokat, Holló Lászlót, a Státus Alapítvány igazgatótanácsának elnökét; Székely Szilárd tanárt, valamint Márton Gyöngyvért, az iskola szülőbizottságának elnökét.

Pénteken, április 5-én a Keresztelő Szent János-templomban közös szentmisén vettek részt az iskola közössége és vendégei, majd a Vársétányon megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc mellszobrát.

Az ünnepi szentmisén a hálaadásé volt a főszerep. Balla Imre iskolalelkész beszédében felidézte a 312 évvel ezelőtti eseményeket, ahogyan a beiktatását követően a főtérre vonuló fejedelem a mai plébániatemplom udvarán álló jezsuita fakápolnában hálaadó Te Deumon vett részt, a rendek és az egyházak képviselőivel közösen. Hangsúlyozta: a jeles történelmi eseményhez méltóan a mai ünnepi pillanatban hálát kell adnunk az iskola helyzetéért, egyénileg és közösségileg is.

A koszorúzás alkalmával mondott ünnepi beszédében Tamási Zsolt igazgató a fejedelmet méltatva kiemelte, Rákócziban olyan fejedelmet ünnepelhetünk, aki következetesen tudta, hogyan szolgálhatja nemzete, országa boldogulását. És mivel „a név kötelez”, ezért az iskola továbbra is igyekszik növendékeit az elébük állított példaképhez méltó felnőtté válásban kísérni és segíteni.

Molnár Izabella