Szent László-rajzpályázatot hirdetnek

0
7821
Micaci Cristina Sofia rajza/A nagyváradi egyházmegye hírportálja

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tizedik alkalommal hirdeti meg az iskolásoknak szánt Szent László, a lovagkirály című rajzpályázatát, amelynek célja, hogy példaként állítsuk a mai társadalom elé az Árpád-ház nagy szentjének, Szent Lászlónak igazi emberi nagyságát, Istenért és felebarátaiért vállalt áldozatos életét – ezzel csatlakozva a Nagyváradi Egyházmegye jeles ünnepéhez, a Varadinumhoz.

A nagyváradi egyházmegye hírportálja értesít, hogy a művészeti tevékenység ebben a tanévben ismét felkerült a regionális versenyek kalendáriumába (Calendarul concursurilor interjudețene/regionale şcolare – 2019, fără finațare M.E.N., Anexa nr. 6 la OMEN nr. 3016/09.01.2019, poziţia nr.15).

A felmerülő igények kielégítése céljából a vetélkedőt meghirdetjük az óvodásoknak és középiskolásoknak külön hirdetik meg. A rajzok tetszőleges technikával készülhetnek, korcsoporttól függően: A4-es lapra az óvodások valamint az előkészítő és az I-IV. osztályos tanulók esetében, illetve A3-as lapra az V-XII. osztályosoknál.
A Szent László-legendák képregény formájában való megjelenítését is várják a szervezők. Az óvodások és kisiskolások dolgozzanak A4-es lapra, minimum 6 részre osztva a lapot, az V-XII. osztályosok pedig A3-as méretű, 8 részre osztott lapra. A képregény lehet fekete-fehér (grafika) vagy színes, választható technikával megoldva. Itt is a lényegre törő ábrázolást, az aprólékos kidolgozást pontozza majd a zsűri.
Tavalyhoz hasonlóan, idén is kiterjesztik a pályázatot, csatlakozva a 2019-es II. Rákóczi Ferenc-emlékévhez, így a szervezők örömmel fogadják a neves fejedelmünkhöz, valamint a kurucokhoz kapcsolódó munkákat a portré, illusztrálás és képregény kategóriákban.
 

A rajzok hátoldalán fel kell tüntetni nagy nyomtatott betűkkel:

  • a rajz címét, a rajzot készítő diák nevét és osztályát, óvodások esetében a csoportot és a gyermek életkorát,
  • a felkészítő oktató nevét,
  • a település és tanintézmény teljes nevét románul és magyarul.

A munkákat április 15-ig lehet beküldeni (postai bélyegző dátuma), de a nagyváradi katolikus iskola portáján is le lehet adni. A borítékra írják rá: Szent László, a lovagkirály – rajzpályázat. A szervezők kérik egy A4-es, 5 lejes bélyeggel felbélyegzett és megcímzett válaszboríték mellékelését is. Amennyiben több rajz érkezik egy osztályból, a résztvevők névsorát egy közös jelentkezési lapra kérik felírni. Az ünnepélyes díjkiosztót az iskola dísztermében szervezik meg, május 14-én (kedden), 14.00 órától, a Varadinum programsorozat részeként.

Részletekért Tankó Zita szervezőt lehet felkeresni zita.tanko@yahoo.de vagy a zitus71@freemail.hu emailcímeken, illetve a 0745-861660-as telefonszámon. Az iskolásoknak szánt jelentkezési lap IDE kattintva tölthető le, az óvodásoké INNEN.