Idén is elindul a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz a búcsúra

0
1532
A Székely Gyors/Archív, MTI

Idén is elindul a Székely Gyors–Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba. A zarándokvonat június 7-én indul és 10-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza.

A szervezők szerdán, Budapesten elmondták, a négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához – írja az MTI. Mező Tibor, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője közölte: a Csíksomlyó Expressz az előző évekhez hasonlóan Szombathelyről indul és a Sopron-Győr-Komárom-Tatabánya útvonalon érkezik Budapestre. Majd a Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal összekapcsolva, 16 kocsiból álló „össznemzeti zarándokvonatként” indul tovább Erdélybe.

A zarándokok szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsún, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak, ahol ugyancsak szentmisén vesznek részt. A vonatúton Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonai javára gyűjtenek. Vasárnap a zarándokok egy része az ezeréves határról az alcsíki Csíkszentsimonba megy, ahol átadják a gyűjtött adományokat az otthon lakóinak. A program lovasbemutatóval, sörkóstolóval, majd Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes koncertjével fejeződik be – ismertette.

A zarándokok másik fele Madéfalvára megy, ahol részt vesznek a madéfalvi „pünkösdi forgatagon”. Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hozzátette, a zarándokvonatot idén a Szent István király tiszteletére felmatricázott Bobardier Traxx mozdony húzza majd. A kocsik modernek, a vonaton lesz hangosítás és büfékocsi. Kitért arra is: a zarándokvonat kiemelten fontos a MÁV-Startnak, és a jövőben is mindent meg fognak tenni a 2008-ban elindult együttműködésért. A zarándoklat fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újfent Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.