Az ima és zene emeli a lelket Istenhez

Terényi Ede zeneszerzőt ünnepeltük

0
1965
Fotók: Hoch Sándor

Terényi Ede zeneszerző március 12-én ünnepli 84. születésnapját. A sokoldalú alkotó nemrég fejezte be – tízéves munka eredményeként – a kolozsvári, Hoch Sándor vezette Grafycolor Stúdió segítségével a teljes életművének felvételeit 25 lemezen.

A zeneszerzőt köszöntötte az a rendkívüli hangverseny, amelyet szombaton, március 9-én a kolozsvári Szent Mihály-plébánia nőszövetsége rendezésében tartottak és amelyen a debreceni Kölcsey Kórus és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatóiból álló Sonus ütőhangszeres együttes lépett fel. A Kincses Kolozsvári Hangverseny címen megrendezett előadás előtt Veres Stelian plébánoshelyettes köszöntötte a vendégeket és méltatta az ünnepeltet.

Marosvásárhelytől Bécsig, Londontól Moszkváig

„Szívből köszöntöm az itt és most fellépő Debreceni Kölcsey Kórust. Szerintem akár jubileuminak is nevezhető hangversennyel örvendeztet meg minket, hiszen kereken 40 éve alapította meg középiskolásokból – szintén tavasszal – Tamási László, Liszt Ferenc-díjas karnagy. Mellette, az együttes lelkeket finomító, formáló szolgálatát dr. Duffek Mihály zongoraművész habilitált egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja és Tamásiné dr. Dsupin Borbála, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának docense segítette. Repertoárjuk a gregoriántól egészen napjaink zenéjéig terjed. Ugyanakkor köszöntöm a kórust vezénylő Heltai-Duffek Ildikót és Vasné Katona Adrienne-t, a kórus minden tagját, valamint a Sonus ütőhangszeres együttest, művészeti vezetőjével, Szabó Istvánnal” – hangzott el a köszöntőben. A plébánoshelyettes hozzátette, a Kincses Kolozsvári Hangverseny egyben tisztelgés Terényi Ede, a zenetudományok doktora, zeneszerző, zenetudós, egyetemi tanár előtt, aki március 12-én ünnepli 84. születésnapját.

„Ebből az alkalomból szeretettel és tisztelettel kívánok jó erőt, egészséget és sok örömet!” – köszöntötte Veres Stelian Terényi Edét, majd bemutatta a Marosvásárhelyen született ünnepelt életútját és alkotó munkásságát. A zeneszerző szülővárosában, a Bolyai Farkas elméleti középiskolában érettségizett, majd 1958-ban elvégezte a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakát. 1956-ban az akkori legmagasabb főiskolai kitüntetésben részesült, elnyerte a George Enescu ösztöndíjat. Már az államvizsgája után a kolozsvári zeneakadémia tanára lett. A 80-as évektől kezdve zeneszerzést, zenedramaturgiát, valamint operarendezést tanított.

Nevéhez fűződik a zenedramaturgia tantárgy bevezetése a kolozsvári Főiskolán. Több egyházzenei mű és oratórium – Mise, Te Deum, Genfi zsoltárfeldolgozások, Csíksomlyói Stabat mater –, valamint 150 zenekari, illetve kórus- és kamaramű, 14 concerto szerzője. Az erdélyi magyar zeneszerzés történetének kutatója és stilisztikai vizsgálója. Több mint hat évtizedet meghaladó zeneszerzői munkásságát öt szimfónia, zongoraversenyek, egyházi művek, tizenkét neobarokk concerto különböző szólóhangszerekre, hét vonósnégyes, egy sorozat ütőshangszeres kamarazene, szonáták, dalok, kórusművek sorozata körvonalazza. Szerzői-estje volt Románia minden jelentősebb kulturális központján kívül Budapesten, Pannonhalmán, Bécsben, Berlinben, Rigában, Párizsban, Brüsszelben és más európai zeneközpontban. Főbb művei majdnem minden jelentős európai városban felhangzottak, Londontól Moszkváig.

Bach-hal, Tahiti hangulattal vigadtak

A házigazda szerepét is betöltő Veres Stelian elmondta, Terényi Ede munkásságát többek között a Román Akadémia George Enescu-díjjal, a Román Kulturális Érdemrenddel, Magyarországon pedig Bartók-Pásztory és Erkel-díjjal, 2017-ben Kóta-életműdíjjal ismerték el.

„A Magyar Zeneszerzők Egyesülete és a Magyar Művészeti Akadémia, a budapesti Veress Sándor Társulat alapító tagja, a Romániai Zeneszerzők Szövetsége és a Magyarországi Zeneszerzők Egyesületének tagja. Mindezekért méltán illeti meg ezen a rendezvényen is a kimagasló tisztelet és elismerés” – mondta el a plébánoshelyettes.

A hangverseny első részében magyar szerzők kórusműveit szólaltatta meg a Kölcsey Kórus, a hallgatóságnak élmény volt a különböző versmegzenésítéseket, illetve népi dallamokra írt műveket hallgatni. Majd a Sonus ütősegyetüttes J. S. Bach G-dúr triószonátájának első tételét adta elő, ezt követően az ünnepelt Swing suite I. tételét, amellyel a márciusi csípős szél ellenére Tahitiba repülhetett a hallgatóság, s amelyet a szerző instrukcióival másodszor is, még szenvedélyesebben eljátszotta a négy fiatal művész. A hangverseny a Kölcsey Kórus által előadott három Terényi-kórusművel zárult, mindegyik vallási ihletésű és kiválóan bizonyította a zeneszerző e téren való otthonosságát, valamint személyes hitét. Ahogyan Terényi Ede fogalmazott: az ima és a zene emeli leginkább a lelket Istenhez – ezt a kettőt ötvözte a hangverseny utolsó három száma, a Veni Iesu, az Alleluja és az Új esztendőben vigadgyunk címűek, amelyek imádságos és hálatelt hangulatával térhettek haza, akik szombat délután ezt a koncertet választották.