Hagyomány a Hálóban

0
1593

A Nagybányai Háló Mozgalom 15. évfordulója alkalmából hagyományos hálós farsangi batyus bált rendezett, amelyen korhatár nélkül bárki átengedhette magát a pörgős, hangos, vidám hangulatnak. A közösség azonban nem csak közös énekszót, de megsegítést is jelent.

Tizedik alkalommal szervezték meg Nagybányán a batyus farsangot, idén február 22-én, azzal a céllal, hogy a hagyomány őrzése mellett régi barátságokat ápolhassanak és újat alakíthassanak ki a résztvevők, és együtt szórakozzanak, énekeljenek. A jelmezbemutatót a résztvevők fantáziájára bízták a szervezők: a varázslótól, a piaci áruson, pillangón, hóvirágon és migránson át a rablóig tarka volt a felhozatal. A zsűri nehezen tudott dönteni, így végül mindenkit díjaztak a Teleki Magyar Házban, azaz gróf Teleki Sándor egykori lakóházában.

Az itt zajló rendezvények egyik legfontosabb célja évről-évre a hagyományőrzés és a közösségépítés az „Evezz a mélyre és vesd ki a hálót!” mottó üzenetéhez hűen. A programok azonban nem csak a múltat őrzik és szórakoztatnak, de a jövőbe is tekintenek: a helyi Caritas és egyéb támogatók nyújtotta anyagiak mellett a tombolákból származó bevételből még civil szervezetek támogatására is futja. Az összegyűlt összeget minden alkalommal a nagybányai kulturális központ támogatására fordították a szervezők, de az utóbbi években a támogatásuk kiterjedt a helyi Bányavidéki Új Szó hetilapra is, tudván azt, hogy nehezen tudják fenntartani az újságot. 2018-ban a fogyatékossággal küzdők megsegítésére alakult nagybányai Esperando Egyesületet segítették.

Hiszik, hogy ha a civil szférán belül van összetartás, egymásra figyelés és támogatás, akkor sokáig a felszínen maradunk. Mindezért cserébe ugyanakkor csak Isten áldását kérik a magyarságra, imádkozva a békéért, harmóniáért és toleranciáért.

Uglár Sándor, a mozgalom elnöke