Isten legnagyobb ajándéka saját maga

0
4367
Forrás: A temesvári egyházmegye honlapja

A temesvári egyházmegyében többéves hagyomány, hogy az Urunk bemutatása ünnepéhez közeli szombaton a főpásztor közös szentmisét celebrál az oltártestvérekkel, valamint az itt tevékenykedő férfi és női szerzetesrendek tagjaival. A szentmise után a jövő évi eucharisztikus kongresszus részletes programjáról is szó esett.

Mivel a Szent György-székesegyház a felújítási munkálatok miatt zárva van, a lelkipásztorok és a megszentelt élet képviselőinek idei találkozóját február 9-én a piarista épületegyüttesben tartották. A rendezvény megnyitó szentmiséjét 10 órakor Pál József Csaba megyéspüspök mutatta be, aki bevezetőjében hangsúlyozta: ez a liturgia alkalom arra, hogy a jelenlévők együtt adjanak hálát hivatásukért, a megszentelt és Istennek ajánlott élet kegyelmeiért – olvashatjuk a jeles napról írt beszámolót az egyházmegye hírportálján.

Fedezzük fel az isteni erőforrást

A szentmise szónoka dr. Fábry Kornél atya, a 2020-ra szervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára, akit a temesvári Püspökség nevében Wonerth László temesvár-szabadfalui plébános, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés helyi felelőse hívott meg Temesvárra. Fábry Kornél azzal indította szentbeszédét, hogy valójában nem prédikációval készült, ehelyett inkább saját tapasztalatait osztja meg a hallgatósággal. És tette ezt olyan közvetlen hangnemben, annyi humorral, lelkesen, vidáman, hogy a jelenlévőket azonnal magával ragadta.

Fotók: A temesvári egyházmegye hírportálja

„Mi Isten legnagyobb ajándéka számunkra? Sok mindent lehet említeni: életet, szeretetet, örök életet. De egyik sem igaz. Isten legnagyobb ajándéka számunkra saját maga. Minden egyes szentmisében Őt kapjuk. Kívánom, hogy mindannyian fedezzük fel azt az erőforrást, azt a szeretetet, amelyet minden egyes szentáldozásban meg tudunk tapasztalni” – mondta el a főtitkár.

Eucharisztikus kongresszus: az egyház kilép a falak közül

A szentmise után a program a Gerhardinum Líceumban előadással folytatódott, amelynek keretében Fábry Kornél a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítésével kapcsolatos eddigi, illetve az idén sorra kerülő programokat ismertette. Előadásának címe: Minek? Kinek? Mindenkinek!, témája pedig a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus története, az 1938-as (magyarországi) kongresszus, valamint a 2020-as kongresszus előkészületei és várható programja.

„Gyakran tapasztalom, hogy ha valahol elhangzik az, hogy eucharisztikus kongresszus, akkor sokszor két szót nem értenek belőle az emberek… De ha meg is értik, akkor azt mondják, hogy az eucharisztia papos dolog, kongresszusra nem járnak, tehát ez őket nem érinti – indította előadását a kongresszus főtitkára. Hangsúlyozta: a kongresszus világméretű ünnepségsorozat az eucharisztia megismertetésének és tiszteletének elmélyítésére, továbbá tanúságtétel a világ felé. Úgy fogalmazott, hogy az esemény jó lehetőség az egyháznak arra, hogy kilépjen a falak közül és elvigye az emberekhez az örömhírt: Isten emberré lett értünk, meghalt, feltámadt és örök életet ad.

Ezrek lelkigyakorlata lesz majd a Hungexpón

Az Eucharisztikus Világkongresszust, amelynek története a 19. századi Franciaországban egy zarándoklattal kezdődött, korábban évente, jelenleg négyévente szervezik meg. A budapesti Eucharisztikus Kongresszus magyarországi jelképe egy közel három méter magas kereszt, amelynek középpontjában a Szent Kereszt-ereklye, a szárain pedig 19 magyar szent ereklyéje található. A budapesti kongresszus legfontosabb célkitűzése Krisztus ünneplése, imádása az Oltáriszentségben, tanúságtétel Isten végtelen szeretetéről. Bízunk benne, hogy ez a megújulás egyfajta startköve is lesz.

Fábry Kornél a kongresszus programját is ismertette: a felvezető események után a szeptember 13-20. között zajló kongresszus inkább lelkigyakorlathoz hasonlít a Hungexpón, ahol 15 ezer ember is elfér. Délutánonként városszerte kulturális és lelki programok zajlanak majd, a Művészetek Palotájában, a Vigadóban, a Zeneakadémián, meg az utcákon is, különböző színpadokon, illetve a bazilika előtt. A részletes programot a kongresszus honlapján, IDE kattintva találhatnak az érdeklődők. Indul továbbá egy Adorapp-nak nevezett okostelefonos alkalmazás, amelynek segítségével bárki megkeresheti a hozzá legközelebb megtalálható szentségimádási helyszínt.

Pál József Csaba püspök Szent Gellért emlékéremmel köszönte meg Fábry Kornélnak a színvonalas előadást. A találkozó helyi érdekű közleményekkel és az elkövetkező hetek, hónapok programjának ismertetésével zárult.