Egy hiteles ember

Filmmel hangolódtak a pápalátogatásra

0
2652
Forrás: A nagyváradi egyházmegye honlapja

Számunkra történelmi eseményhez kapcsolódva, Ferenc pápa júniusi csíksomlyói látogatásához közeledve filmvetítést szervezett a székelyhídi római katolikus plébánia a katolikus közösségi házban.

Kuglis Gábor helyi plébános, az est házigazdája köszöntötte az egybegyűlteket február 7-én, csütörtökön, röviden ismertetve a film gyártásának körülményeit, majd a jelenlevők együtt nézték meg a Ferenc pápa főszereplésével készült, Egy hiteles ember című svájci-amerikai dokumentumfilmet – olvasható a nagyváradi egyházmegye hírportálján.

Az alkotás a Vatikánnal szoros együttműködésben készült. Wim Wenders három Oscar-díjra jelölt (Berlin felett az ég) filmjében a szentatya utazásaiba és vallással kapcsolatos nézeteibe nyertek betekintést a résztvevők. A film olyan aktuális témákkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre ad őszinte és komoly válaszokat, mint a halál, társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek, bevándorlás, ökológia, a család szerepe: szinte minden olyan témáról, ami a jelenkor emberét foglalkoztatja.

Részlet a dokumentumfilmből

Különleges, egyben elgondolkodtató élményt jelent, hogy a nézők járhattak elítéltek, haldoklók között, bepillanthattak abba, ahogy a katolikus egyházfő helikopteren ülve közelített egy esemény helyszínére, vagy egy börtöncellában éli át egyedül, magányosan az előtte ott szenvedő ember elhagyatottságát.

A történelemben először szerepelt dokumentumfilmben egy katolikus egyházfő. De nem csak ettől egyedülálló a két éven át készült alkotás: ez a dokumentumfilm vallásos emberek számára iránytű lehet a mindennapokban. A másfél órás film vetítését és megtekintését követően kötetlen beszélgetéssel, családias hangulatban folytatódott az est.

Tatai István