Közösségben könnyebb a felépülés

0
2358
Szatmárnémetitől Székelyudvarhelyen át Sepsiszentgyörgyig számos településről érkezett több mint hetven résztvevő osztotta meg egymással tapasztalatait / Fotó: Ádám Gyula

A Bonus Pastor Alapítvány országos találkozót tartott a hétvégén Mezőpanitban. A szenvedélybetegségek leküzdésében segítő szervezet nyitott eseménye, egyebek mellett feloldja a szorongó függőket, bátorítja őket a segítségkérésre, de ilyenkor a hozzátartozók is beleshetnek a terápiás folyamatokba.

A programsorozat azzal a céllal indult, hogy a terápiában már tapasztaltaknak legyen lehetőségük később két-három napos utógondozásban részt venni, azonban hamar nyitott alkalommá vált az esemény. Bartha Éva, az esemény főszervezője elmondta, bárki részt vehet rajta, aki érdeklődik a szenvedélybetegségek leküzdésére kialakított terápiás kezelések iránt, esetleg hozzátartozóját kíséri el, vagy csak szeretne mélyebben belelátni a függőség kérdéskörébe.

Önismeret, józanság, istenismeret

A 25 éves Bonus Pastor Alapítvány szinte a kezdetektől szervez országos találkozókat, évente három alkalommal is, különböző régiókban. Idén először január 18-20 között szervezték meg az országos találkozót, a következőt Szatmárnémetiben tartják április 5-7 között. A cél, hogy az érintettek, közösséget vállalva megerősítést, támogatást kapjanak egymástól. Az alapítvány zárt terápiáin a résztvevők szerződéses keretek között elkötelezik magukat a teljes részvétel mellett, az országos találkozók viszont nyitott lehetőséget kínálnak arra, hogy az érdeklődők belekóstolhassanak a kezelések folyamatába. Ugyanakkor, mivel ezekre a programokra a szenvedélybetegség felismerésén és leküzdésén már nagyjából átesett személyek érkeznek, így elsősorban a beszélgetések arról szólnak, hogy hogyan lehet fenntartani a felépült állapotot. Bartha Éva elmondta, az önismeret, józanság, istenismeret mottó köré szerveződve zajlottak a mezőpaniti beszélgetések, előadások, igehirdetések.

A beszélgetéseken, előadásokon többek közt arra összpontosítottak, hogy az egykori szenvedélybetegek hogyan őrizhetik meg józanságukat, kitartásukat / Fotó: Ádám Gyula

Péntek délután a helyi polgármesternek, az alapítvány kuratóriumi tagjának, Bodó Előd Barnának köszöntőjével kezdődött a programsorozat, amelyet előadások és csoportos beszélgetések követtek a hétvégén. Szatmárnémetitől Székelyudvarhelyen át Sepsiszentgyörgyig számos településről érkezett több mint hetven résztvevő osztotta meg egymással tapasztalatait. Az alkalmon visszatekintettek az alapítvány tavalyi eseményeire, eredményeire többek közt azzal a céllal, hogy a terápiában már részt vettek közül, akit csak lehet bevonjanak az önkéntes munkába. Néhányan először vettek részt a Bonus Pastor eseményén: közöttük a kölcsönös bizalmi viszony megteremtése volt a cél.

Megismerni a terápia útját, elköteleződés nélkül

„Az önismeret fontosságát hirdetve arra koncentráltunk, hogy felvázoljuk, ki hol tart a szenvedélye leküzdésében, mit terveznek a közeljövőre nézve, mi az, ami gát lehet az új célok elérésében. A konkrét példákat, egyedi élethelyzeteket együtt elemeztük ki” – magyarázta a pszichológus. Az eseményen néhány csoportban, volt aki választott magának egy társat, bátorító szövetségest, akit majd megadott időn belül felhív telefonon, hogy rákérdezzen arra, hol tart a küzdelmes úton. A rendezvény lecsengése utáni szellemi útravaló hasznosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az évről-évre visszatérő érdeklődők, rámutatva arra is, hogy közösségben könnyebb a felépülés. A szervező hangsúlyozta: az új csatlakozók ugyanakkor több évtizedes tapasztalatból tudnak építkezni.

A szenvedélybetegek az országos találkozókon beleshetnek a terápia folyamatába, bátorítást kapva így a csatlakozáshoz / Fotó: Ádám Gyula

„A függőségben szenvedők folyamatosan szoronganak, pláne, ha kezeléssel kapcsolatos rossz tapasztalatokkal is rendelkeznek. Egy-egy ilyen nyitott esemény lehetőséget ad számukra, hogy elköteleződés nélkül belepillanthassanak a terápia folyamatába, kérdezhessenek, megláthassák az emberközeli kezelés opcióját, így kissé feloldódva pedig később bátrabban kérnek segítséget” – osztotta meg tapasztalatait Bartha Éva.