Öröm és megerősítés

Pál József-Csaba temesvári megyés püspök a pápalátogatásról

0
2160
Pál József-Csaba a máriaradnai kolostorban

A pápalátgatás híre öröm a hazai katolikus egyházmegyéknek, ugyanakkor az egység építésének is eszköze. Pál József-Csaba temesvári megyés püspököt kérdeztük.

Nekünk is, a temesvári egyházmegyének is nagy öröm a szentatya látogatása. Mindenki tudja azt, hogy ez most nem csupán ökumenikus, hanem lelkipásztori látogatás is. Így vált lehetségessé az, hogy az erdélyi hívek közé is eljön a pápa. Nekem személyesen külön öröm az, hogy Csíksomlyóra, szülőfalum közelébe is eljön. Öröm, mert tudjuk, hogy a szentatya idős, de ha mégis vállalta, hogy eljön Romániába, háromnapos látogatást tesz itt, akkor azt nagy megtiszteltetésnek kell vegyük.

Mindez két dolgot jelent számunkra. Az egyházunk egyetemes, Szent Péter utóda, Krisztus földi helytartója a világegyház valóságát hozza el, de ugyanakkor az egységnek is a jele. A szentatya az, aki egységbe fogja a katolikus egyházat. Ebben is megerősít majd bennünket ez a látogatás. A szentatya szellemisége, lelkülete nagyon közel áll a szívünkhöz, ezért is öröm, ha meglátogat. Öröm, hogy húsz év után újra pápa látogat el hozzánk, s most eljön több egyházmegyébe is.

Szeretném, ha ez a látogatás ténylegesen az egységet is szolgálná. A szentatyát a Katolikus Püspöki Konferencia, az államelnök, de a román ortodox egyház feje, a pátriárka is meghívta – ez már egyfajta egységesítő tényező is lehet. Külön öröm az, hogy szentatyánk ebben az értelemben lehet az egység jele. Imádkoznunk kell azért, hogy ez meg is történjen. Amikor Szent II. János Pál pápa volt itt Romániában, akkor is egyfajta egység mutatkozott  az ortodox egyházzal. Akkor a pápa nem jöhetett el Erdélybe, az egy ökumenikus látogatás volt.

Reméljük, hogy Ferenc pápa látogatása örömet fog jelenteni a többi felekezet számára is. Az előkészületeket is ebben a szellemben próbáljuk megélni. Azért imádkozom, hogy ez a látogatás mindannyiunk öröme legyen.