Van értelme az év eleji újratervezésnek

Orvos és pszichológus segít, hogy könnyebben induljon az új év

0
1817

Január sokaknak a nehéz kezdet időszakát jelenti: testileg és lelkileg is fáradtan, motiváció híján indulunk újra dolgozni. A megoldások listája tartalmas, igaz, komoly elhatározással, és nem egyik napról a másikra töltődhetünk fel. Kolozsvári szakemberek segítenek elindulni a fizikai és mentális frissítés útján.

A decemberi torkossággal sokkal jobban megterheljük a szervezetünket, mint az év más szakaiban általában: fáj a gyomrunk, puffadást, teltségérzetet tapasztalunk, és ennek utóhatásai, esetleg a plusz kilók még januárban is elkísérnek. Többek közt ezek miatt sokszor nehezünkre esik újra munkába lendülni. Tóth Vajas Tímea kolozsvári háziorvos a méregtelenítést ajánlja, hogy felfrissültebben kezdhessük az új évet.

Dr. Tóth Vajas Tímea családi szakorvos (Fotó: Makkay József)

„A méregtelenítés minden időszakban hasznos, hiszen időnként lugosítanunk, salaktalanítanunk kell. Télen nem csak az ünnepek után, de azért is, mert szervezetünknek a nyár és ősz folyamán felhalmozott vitaminkészlete a hideg évszakra egyre csökken. Ilyenkor a szervezetünk fáradékonysággal, ingerlékenységgel, krónikus fáradsággal jelzi is, hogy frissítésre van szüksége” – mondta el megkeresésünkre a szakember. Hozzátette, sokan felteszik ilyenkor a kérdést, hogy miért kellene a nagy hidegben méregtelenítő italt inni: mert újra csinosak, energikusabbak akarunk lenni, tisztítja a bőrt és a beleket, ráadásul az ünnepek alatt a megszokottnál több alkohol, cukros sütemény és zsíros főfogás került az asztalra, és jó lenne egészségesen nekifutni 2019-nek. A kúra során gyömbért, mentát, citromot és uborkát használjunk: ezek egyszerre tisztítanak, segítik az emésztést, méregtelenítik a májat.

Fontos a reggeli és a változatosság

A téli méregtelenítő kúra során fektessünk különös hangsúlyt a reggelire, hiszen ez az étkezés lát el minket azzal az energiával, amire nap közben szükségünk van. A nap kezdetén fogyasszunk sovány tejtermékeket, amelyek probiotikum-tartalma segít egyensúlyban tartani az immunrendszert egészségesen tartó bélflórát. A háziorvos tanácsolja, hogy iktassunk be étrendünkbe legalább kétnaponta egy kisadag zabkását, ami energiával lát el, javítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, valamint méregteleníti a májat. Ízesíthetjük egy kis mézzel, ami azon kívül, hogy finomabbá teszi reggelinket, fontos ásványi sókkal gazdagítja a szervezetet, megnyugtatja a hideg miatt nagyobb stressznek kitett szerveinket. A méregtelenítés télen különösen sikeres lehet a cikória, a káposzta félék – főként az őskáposzta –, segítségével. A savanyú káposzta igazi multivitamin és kiváló probiotikum.

Télen méregtelenítsünk gyömbérrel, mentával, citrommal (Fotó: Pixabay)

Ha finom paradicsom és ízletes paprika nincs is a zöldségpulton télen, azért számos finomság közül válogathatunk ilyenkor is. A déli gyümölcsök és a citrusfélék mindenképpen előnyt élveznek, hiszen a bennük lévő magas vitamintartalom télen is megállja a helyét – részletezte Tóth Vajas Tímea. Részesítsük előnyben a citromot, narancsot, almát, de kipróbálhatjuk az egzotikus gyümölcsöket is. Zöldségek terén sem elkeserítő a helyzet, hiszen a káposzta, a cékla, a sárgarépa, a brokkoli, a spenót tele vannak vitaminnal. Emellett remek salátákat készíthetünk az előre zacskózott keverékekből is. Az orvosnő figyelmeztet, hogy ne felejtsük el a hagymaféléket sem, hiszen remek immunerősítők, megfázás ellen is kedvelt gyógymódnak számítanak.

„Sokan nem tudják, hogy ha időben lefagyasztjuk őket, a zöldségek mélyhűtött állapotban vitamintartalmuk nagy részét megőrzik. Ezért mindenképp érdemes olyankor lefagyasztani őket, amikor szezonjuk van, de jó megoldás, ha körbenézünk a szupermarketek mélyhűtőládájában is” – magyarázta a szakember. Immunrendszerünk 70 százaléka a bélflórában található: a joghurt, a kefír és a sajtok nagyszerű probiotikum-források, de léteznek kiváló készítmények is hasznos baktériumaink gyarapítására.

Sok zöldség, alvás és egészséges kapcsolatok

A háziorvos az egészségesebb évért mindenképpen a megfelelő táplálkozást javasolja, amit nem lehet elég sokszor hangsúlyozni. Fontos, hogy étrendünk változatos legyen: tartalmazzon sok zöldséget, gyümölcsöt, gabonapelyhet, fehérjét, tejterméket és sovány húsféléket. A szakember figyelmeztet: kerüljük a túl zsíros és erősen sós ételeket és figyeljünk oda, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmazzon a napi étrend. A rendszeres testmozgás is egy régi, jól bevált módszer az egészséges mindennapokhoz, manapság sokan mégsem szentelnek elég figyelmet a rendszeres mozgásra, pedig ma már otthoni fitneszgépekkel is megoldható. A kevés idő általános probléma manapság, de az orvosnő elmondta, hetente legalább három alkalommal 30 percet kéne aktívan mozogni: így rövid időn belül nem csak fizikai eredményeket érhetünk el, de a közérzetünk is jelentősen javulni fog és a stressztől is könnyebben szabadulhatunk.

A jó közérzethez a napi nyolc óra alvás ugyanolyan fontos, mint a változatos étrend (Fotó: Pixabay)

A pihentető éjszakai alvás ugyanolyan fontos: ahhoz, hogy a szervezetünk és az elménk harmonikusan működjön hosszú távon, naponta legalább nyolc óra alvásra van szükségünk. A doktornő arra is felhívta a figyelmet, hogy a megfelelő folyadékbevitel segíti a nemkívánatos méreganyagok kiürítését, viszont nem a szénsavas italokra és cukros üdítőkre kell gondolnunk, a napi folyadékbevitelt ugyanis a víz vagy a 100 százalékban természetes gyümölcslevek jelentik. Emellett kritikus fontosságú, hogy törekedjünk az egészséges kapcsolat kialakítására a családunkkal, barátainkkal, csökkentve így a stresszt és az idegrendszer terhelését. Sokan ugyanis éppen a mentális fáradság miatt kezdik depressziósan az új évet és nagyon nehezen kapnak új erőre.

Sokaknak illúzió a vakáció

Plesek Ákos Zoltán kolozsvári pszichológus elmondta, a januárban tapasztalt depresszív hangulat gyökere az egész évben gyakorolt életmódunkban keresendő. A modern ember egyik legnagyobb betegsége a túlzsúfolt, túlterhelt, állandó rohanásban zajló egész évi program, amibe sokszor nem fér már bele egy-két személyes program a sok elvárás miatt, így sokan az ünnepek alatt sem igazán tudnak lassítani, leállni.

Dr. Plesek Ákos Zoltán pszichológus, pszichoterapeuta

„Sokan vannak, akiknek a munkájukkal nem jár elég szabadnap és a zsúfolt rutinba még két ünnepet is begyömöszölnek, ez pedig illúziót kelt, hiszen a valóságban nem volt valódi pihenésre szánt szabadsága az érintettnek. Nehéz úgy évet kezdeni, hogy miközben azt hisszük, pihentebbnek kéne lennünk, valójában nem volt elég időnk átgondolni és letisztázni az elmúlt időszakban velünk történteket” – magyarázta a terapeuta. Hozzátette, mivel nagyon várjuk a karácsonyt, a szilvesztert, általában túl sokat is tervezünk erre az időszakra, holott időt kellene hagynunk magunknak az elcsendesedésre, hogy kicsit magunkban legyünk, elgondolkodjunk, számot vessünk az addig tapasztaltakkal. A szakember hangsúlyozta, erős önfegyelemmel elkerülhető az év eleji fáradság és rendezetlenség, enyhe zűrzavar érzése: ha tetszik, ha nem a környezetünknek, időnként meg kell állni, meg kell pihenni. Az év vége is egy ilyen pont lehet az életünkben, de nem a legjobb megoldás, ha mindent erre az időszakra sűrítünk, mivel év közben is szükségünk van arra, hogy értékeljünk, értelmezzünk.

A szelektálás és az önismeret főszerepben

A terapeuta elmondta, nagyon fontos megtanulnunk szelektálni: ha éppen számunkra valami fontos történésre, helyzetre, feladatra kell koncentrálnunk, akkor muszáj más területeket, gondokat időlegesen félre tenni. Tervezzünk, állítsunk fel fontossági sorrendet és tartsuk is ahhoz magunkat – tanácsolja Plesek Zoltán. Az év eleji újratervezés tehát valóban hasznos tud lenni akár papírra vetett formában is egyfajta mentális mankóként, de csak akkor, ha nem stresszelő tényezőként, hanem segítő, kapaszkodó pontként tekintünk rá.

Az újratervezéshez előbb át kell gondolnunk, mi az oka annak, amin változtatnánk (Fotó: Pixabay)

„A legfontosabb, hogy amíg nem tisztázzuk le magunkban, hogy mi az oka annak a cselekvésnek, helyzetnek, amin változtatni szeretnénk, addig eleve kudarcra van ítélve az újratervezés. Ha például nem tudom, hogy miben »segít« nekem a dohányzás, addig nem is tudom elengedni ezt a rossz szokást. Ha például a munka közbeni 5 perces szünet miatt ragaszkodott hozzá valaki, de most felhagy vele, találnia kell a szünetre egy másik cselekvést, különben előbb-utóbb elölről kezdi a cigarettázást” – magyarázta a szakember. Ehhez van szükség önismeretre: nem mindig jó megoldás, ha azt hisszük, egyedül is megbirkózunk az önelemzéssel, de sokszor a hozzátartozók észrevételei sem állják meg a helyüket. Ha nehezebben megy a tervezés, a miértek és okok kipuhatolása, a pszichoterápia vagy lelkigondozás segíthet, a mentális egészségünk megőrzéséhez ugyanis elhatározásra és időnként lelkigyakorlatra van szükség. A terapeuta hozzáfűzte: egy idő után egy baráti beszélgetés, egy film megtekintése vagy könyv elolvasása is lehet önismereti pont az életünkben, miután a nehéz szembesítéseken túl vagyunk, addig azonban fontos megérteni, hogy az önismeret egy szakemberi segítség útján megtanulható folyamat.

Az újrakezdés viszont csak akkor lehet jó és sikeres, ha előtte volt részünk hasznos szünetben: ha ez nem történt meg múlt év végén, teremtsünk most lehetőséget a bepótolásra.

Kádár Hanga