Alázattal és szeretettel a Szűzanya példáját követni

0
1596
Füstös Magdolna dedikálás közben (Fotó: Hargita Népe)

Füstös Magdolna Férfi a nőben című kötetét tavaly ismerhették meg az érdeklődők a Kájoni János Megyei Könyvtárban. A civilben vallástanárként tevékenykedő szerző saját tapasztalatait szőtte bele legújabb alkotásába. Kiemelte: ma a családban vállalt női és férfi szerepek egyensúlya megbomlott, így a fiatalok gyakran hit nélkül és, ezáltal kapaszkodó nélkül élnek.

A csíkszeredai Füstös Magdolna első kötete 2015-ben jelent meg Hit, Remény, Szeretet címmel. Három év elteltével újabb művel jelentkezett a szerző, akivel a Kájoni János Megyei Könyvtárban beszélgetett a Hargita Népe munkatársa. A szerző vallástanárként dolgozik Csíkkarcfalván, Csíkjenőfalván, Csatószegen és Csíkszentsimonban. A férfi és női szerepet, ezek változásait, valamint az életszakaszokat taglaló könyv apropóján Füstös Magdolna elmondta: a mai karrierista társadalomban nehéz megtalálni az arany középutat, és a nők számára hatalmas vívódást jelent a gyermekvállalás kérdése is.

Párkapcsolati problémák, az értékek átadásának hiánya, a nemek közötti nézeteltérések is visszaköszönnek a könyvben, amelyet a szerző, elmondása szerint mély hitbeli meggyőződéssel írt. Vallástanárként úgy látja, hogy a fiatalok életében kulcsfontosságú az Isten felé vezető kapaszkodó. Tapasztalatai szerint az iskolában látszik az, hogy mennyire bizonytalan alapokkal rendelkeznek a diákok a vallásos nevelés terén.
A szerző, aki tömény terápiás könyvként jellemzi alkotását, amely tükröt mutat az olvasónak, elmondta: nehéz mélyen önmagunkba nézni, és sokan képtelenek rá.
„Lelki érettség kell ahhoz, hogy saját tökéletlenségeinket felismerjük. Én ezzel a könyvvel segíteni szeretnék a nőknek, meg akarom szólítani mindazokat, akiknek kapaszkodóra van szükségük. A Szűzanya példájához kellene viszonyítanunk önmagunk, hiszen ő képviseli a legfontosabb női értékeket: az alázatot, türelmet és elfogadást” – mondta a szerző.
Szerinte gyakran elsétálunk az Isten-élmények mellett, és nem ismerjük fel az intő jeleket.

„A nők és a férfiak közötti egyensúly megbomlott. Legtöbbször nincs meg a kellő összhang a felek között, és ezt a példát viszik tovább a gyermekek is” – fogalmazott Füstös Magdolna. Úgy gondolja, felelősek vagyunk a kamaszok viselkedéséért, és azért is, hogy sok fiatal nem képes valódi, őszinte kapcsolatban élni a párjával. Hozzátette: ehhez elengedhetetlen az, hogy a család életében Jézus is jelen legyen, és a szerető Isten képét adjuk tovább gyermekeinknek.