SzékelyKapuk–ZöldKapuk – a tekerőpatakiak is versenyben

0
1092

A tekerőpataki Tarisznyás Márton Általános Iskola tanulói és tanárai is beneveztek a hódmezővásárhelyi székhelyű Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány SzékelyKapuk–ZöldKapuk elnevezésű, idén tízéves jubileumát ünneplő nemzetközi versenyprogramjára. A Kárpát-medence egész területére kiterjedő vetélkedő, mely értékteremtő iskolai közösségek tanulmányi tevékenységéhez is kiválóan illeszkedik, jó alkalmat teremt a diákoknak a közösségi cselekvés lehetőségeinek felfedezésére, az életük fontos kihívásaira való felkészülésre, mindamellett, hogy a játékban való részvétel örömöt jelent a csapatoknak.

A kiírás szerint a pályázat célja a pozitív jövőkép jegyében való felkészülés a legfontosabb ökológiai, társadalmi és kulturális kihívásokra, újszerű közép-európai együttműködések elindítása, valamint a résztvevő diákok és pedagógusok élményszerű együttműködésének elősegítése. A pályázati program során az abszolút pontversenyben győztes iskola elnyeri A közép-kelet-európai közösségi kultúra ápolásának és a környezettudatos közösségi élet társadalmi előmozdításának kiváló műhelye 2019 vándorcímet, a cím mellé ingyenes tengerparti nyári jutalomtábort és hozzá ingyenes retúrutazást nyer, továbbá delegációs lehetőséget kap magas fórumokon való exkluzív képviseletre. Ezen kívül számos további jutalom is megörvendezteti a legjobb teljesítményt nyújtó csapatokat.
A meghívó elolvasása után nagy kedvet kaptunk a benevezésre, és most már tudatában vagyunk annak, hogy milyen nagy dologra vállalkoztunk. Nagyon sok követelménynek, játékszabálynak kell megfelelni: fontos az ősi dallamok, az ízes-humoros régi nyelv, a népi tánc, népi hangszerek megjelenítése a betlehemes játékban, amelyben legfeljebb tizenkét tanuló vehet részt. A betlehemest december folyamán, a nevezett intézmény környezetében található közösségekben legalább öt helyen elő kell adni, betlehemes naplót szükséges vezetni és így tovább. Programunknak a Civilizációs alapminta dramatizálása betlehemezéssel címet adtuk, tervezett tíz előadásunk pedig helyszín és időpont szerint a következőképpen alakul:

december 22. szombat, tekerőpataki általános iskola, 9 óra

december 24. hétfő, tekerőpataki katolikus templom, 22 óra (az éjféli szentmise előtt)

december 26. szerda, Kilyénfalva, 12 óra

december 27. csütörtök, Gyergyóújfalu, polgármesteri hivatal, 8.30

december 27. csütörtök, Gyergyószentmiklós, állami öregotthon, 10 óra

december 27. csütörtök, Gyergyószentmiklós, Szent Erzsébet-öregotthon, 11 óra

december 27. csütörtök, Gyergyóújfalu, idősek otthona 13.30

december 27. csütörtök, Tekerőpatak, Karpaten Milk Sajtgyár, 14.30

december 28. péntek, Csíkszereda, Tamás József segédpüspök, 8.30

december 30. vasárnap, Gyergyószentmiklós, Szent Miklós-plébánia, 10 óra.

A tekerőpataki betlehemes játékot legutóbb 1942-ben adták elő a falunkban. Bizony nehéz volt olyan személyeket találni, akik még emlékeznek ezekre az időkre. Nagy segítségemre szolgált György Imre (92 éves édesapám), aki az egyik pásztor szerepét játszotta 1942-ben. Sok útbaigazítást kaptam tőle. Az énekek lekottázásában Pál Ibolya nyugalmazott zenetanárnő nyújtott óriási segítséget, s e mellett fel is énekelte az énekeket. Hasznos tanácsokkal látott el Bartalis Kata-Szilvia tanár, színházpedagógus, Gál Csilla kolléganőm a fényképek készítését vállalta. Antal József plébános a szállításban nyújt segítséget. Hálás köszönet mindezért mindenkinek!
Meggyőződésünk, hogy e közép-európai verseny keretében úgy a saját épülésünkre, mint környezetünk örömére egy sok száz évre visszanyúló hagyomány felelevenítésében és ápolásában veszünk részt. Vidám örömben és népi humorban mutatjuk meg azokat az értékeket, amelyekre európai civilizációnk épül. Csatlakozva a németországi Csillagénekesekhez, mi is azon fáradozunk, hogy környezetünkben a felnőttek és a gyermekek vidámabbak, segítőkészebbek, szolidárisabbak legyenek és megsejtsék az igazi kiváltságot jelentő csodálatos lehetőségeket.

Örömszerzésünkhöz többféle módon lehet csatlakozni. Szívesen elmegyünk az otthonába is előadni a betlehemes játékot december és január folyamán, valamint a pénzadományt is szívesen fogadjuk, amellyel a Föld legrászorultabb gyermekeinek akarunk örömet szerezni.
Ha csatlakozik hozzánk, önnek is szebb lesz az ünnepe!


Kolumbán Csilla hitoktató
Fotók: Gál Csilla

MEGOSZTÁS