Jersey-i diákok önkénteskedtek a váradi Caritasnál

0
1085

A nagyváradi Caritas Catolica évek óta együttműködést folytat az egyesült királyságbeli Beaulieu Convent School katolikus lányiskolával Jersey szigetéről. A partnerség keretében az angol diákok minden évben jótékony célú gyűjtést szerveznek az iskolában a Caritas Catolica ellátottjainak megsegítésére, emellett évente egyszer, a karácsony előtti időszakban, el is látogatnak a nagyváradi egyházmegyébe, adományokat osztanak a rászorulóknak és különböző jótékony célú aktivitásokon vesznek részt.

Idén tizenkét diáklány és négy pedagógus két napot töltött humanitárius tevékenységgel a Caritas Catolica önkéntesprogramjának keretében. December 12-én, szerdán nyakukba vették az egyházmegyét és egy egész napos körút során több településen is sikerült szebbé tenniük a rászorulók ünnepét.

Segélyosztás és otthonlátogatás

Szalacson Horváth Béla polgármester vezetésével 16 nehéz sorsú család részére osztottak ki a Caritas által biztosított tartósélelmiszer-csomagokat. Az adományból elsősorban egyedülálló anyák, illetve olyan többgyermekes családok részesültek, ahol rendesen járatják iskolába a gyermekeket. Az angol csoport ugyanakkor látogatást tett a helyi cigánysoron és több mint 70 gyermek részére osztott csokoládét. A kiosztott élelmiszer-segélyeket a németországi Caritasverband Passau segélyszervezet anyagi támogatásával tudta megvásárolni a Caritas, míg a gyermekeknek szánt csokoládét a holland Caritas Schijndel ajánlotta fel. Hogy az angol diákok a település szépségeit is lássák, ellátogattak a híres szalacsi pincesorokra, majd Horváth Béla polgármester elkalauzolta őket a sok száz éves kincseket őrző, frissen felújított ottományi Komáromy-kúriába is.

Ezt követően a lelkes csapat Margitta felé vette az irányt, ahol meglátogatták a Caritas Catolica által működtetett Szent Antal Idősotthon lakóit. Közösen megebédeltek, majd friss gyümölccsel és mindenki által ismert angol karácsonyi dalokkal lepték meg a szépkorúakat. A fülbemászó dallamok, az angol diákoktól igazán autentikusan csengtek és kicsalogatták szobáikból még azokat a lakókat is, akik egyébként nem kedvelik már a nagy felhajtást, és végül mindenki jókedvűen mulatott, tapsolt, énekelt. A nap utolsó állomása a szentjobbi gyermekotthon volt, amelyet annak idején szintén a Caritas Catolica hozott létre, azóta viszont az intézménynek sikerült saját lábára állnia és többtucatnyi gyermeknek biztosít biztonságos családi környezetet, tanulási és elhelyezkedési lehetőséget. Az angol diákok gyümölccsel, csokoládéval, plüssállatokkal és különböző kötött holmikkal ajándékozták meg a szentjobbi gyermekeket, majd részt vettek az intézmény karácsonyi ünnepségén.

Váradi rászorulóknak főztek az angol diáklányok

A segélycsomagokat sok helyen bokáig érő sárban vitték, de a jersey-i lányok attól sem riadtak vissza, hogy bepiszkolják a kezüket. Másnap, december 13-án, már a kora reggeli órákban nekiláttak és több mint 15 kiló zöldséget hámoztak meg és vágtak fel, valamint 5 kiló sertéshúst tisztítottak meg és kockáztak fel – ezekből készült gulyásleves az utca szegényeinek Szigeti Berkeczi Hajnal főszakács vezetésével a Caritas konyháján. Míg az étel főtt, a diákcsoport felkerekedett és meleg, téli holmikat – kötött sapkákat, sálakat, kesztyűket és takarókat helyezett ki a nagyváradi ligetfáira, az következő felirattal: „Sok szeretettel bárkinek, akinek szüksége van rá”. Három éve szervez ilyen jellegű akciókat a Caritas olyan parkokban, ahol gyakrabban fordulnak meg rászorulók, és a téli holmit mindig boldogan és hamar elkapkodják. Az idei akció különlegességét az adta, hogy a kihelyezett kötött holmik jelentős részét a boskoopi SOEB segélyszervezet közvetítésével egy holland nyugdíjas-csoport kötötte, kézzel.

„Sok olyan ember él itt, akiknek bizony jól jön a téli holmi. Hajléktalanok és olyan családok, ahol ha van is ruha, örülnek egy-egy szebb kötött darabnak, amivel magajándékozhatják a gyermekeket az ünnepek előtt. Hoztunk sok kis takarót és gyermekméretű sapkát, kesztyűt is. Olyan szép dolognak tartom, hogy a rászoruló családok hazafele sétálván megláthatják és leszedhetik a fákról azokat a darabokat, amelyekre szükségük van. Lehet hogy ez csak egy apró segítség, de lelki üzenete is van és emellett a családok más, fontosabb dolgokra költhetik azt a pénzt, amit a ruhavásárláson így megtakarítanak” – nyilatkozta a 18 éves Niamh Cowieson.

Közösségi foglalkozások

A parkbéli munkát követően a diákok megebédeltek a Caritas kantinjában, majd melegen felöltözve kivonultak és kiosztották az általuk készített gulyáslevest a nagy állomással szemben, a hidegben várakozó embereknek – összesen több mint százötven adagot. S bár nagy többségük rászoruló volt, a levesből kaptak a vidékről ingázó munkások, valamint más, távolsági buszra vagy vonatra várakozó személyek is. A metsző hidegben mindenki nagyon szívesen fogadta a forró és tápláló levest.

Az angol önkéntesek két közösségi tevékenységgel zárták a napot. Előbb a Caritas Catolica által működtetett Szent László-bentlakás diákjaival vettek részt közös programon, majd meglátogatták és megajándékozták a Szent Márton Idősotthon lakóit. A diákok kemény munka után, lelkileg feltöltődve és sok élménnyel gazdagodva tértek vissza szülőhazájukba, de megígérték, hogy egy csoporttal jövőre is ellátogatnak Romániába.

Kép és szöveg: Szombati-Gille Tamás

MEGOSZTÁS