Ki mit tud a szatmári püspöki palotáról?

0
986

December 10-én, hétfőn 14 órától rendezték meg a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében azt a vetélkedőt, amelyen háromfős, IV. és VII. osztályos tanulókból álló csapatok mérték össze tudásukat a szatmári római katolikus püspöki palotával kapcsolatos kérdésekben. A versenyt azok a XI. osztályos diákok szervezték, akik beneveztek az Örökségünk Őrei — Fogadj örökbe egy műemléket! versenybe, ők a Püspöki Palota őrei.

Az Örökségünk Őrei verseny feladatai között szerepelnek olyan tevékenységek, amelyek megszervezése által a választott épületet népszerűsíthetik, ezért a XI. osztályos diákok úgy gondolták, a megszerzett információikat megosztják kisebb társaikkal, és egy vetélkedőre hívják őket, amelyen bizonyíthatják, mennyi mindent tanultak a püspöki palotáról.

A vetélkedőt megelőzően a palota őrei egy idegenvezetést tartottak diáktársaik számára. Ebből megtudhatták például, hogy mikor alakult a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye, ki tervezte a püspöki palotát, miről nevezetes a kápolna oltára, vagy éppen kiket ábrázolnak a díszterem festményei. A diákok rutinosnak mondhatók az idegenvezetésben, hiszen az elmúlt hetekben már bemutatták a palotát a IX. B és a XII. B osztály tanulóinak is.

A hétfői Ki mit tud a püspöki palotáról? vetélkedő az iskola dísztermében zajlott, ahol öt csapat mérte össze tudását. A feladatok sorát villámkérdések nyitották; a versenyzőknek néhány másodpercen belül kellett válaszolniuk a kivetítőn megjelenő kérdésekre. Ezt követően a lépcsőházban található korpuszról írhatták le két percben mindazt, amit tudnak róla. A kézügyességüket is próbára tette a puzzle, amely során a díszterem képeit kellett minél gyorsabban összerakni, és természetesen további pontokért kitalálni, hogy kit ábrázol, illetve ki festette.

A püspöki palota éke a kápolna. Ezzel kapcsolatban azt a feladatot kapták, hogy írják le, miért nevezetes az oltára, illetve kiket ábrázolnak a mennyezet alatti domborművek. Szó esett a palota egykori lakóiról is, hiszen össze kellett kapcsolni a püspökök neveit a palotán tett fejlesztéseikkel.

A második világháború idején az épület bombatalálatot kapott, amelyben 21 ember vesztette életét, és az épület is súlyos károkat szenvedett, ezzel kapcsolatban is kaptak kérdéseket a diákok. Végül tippelhettek arra, hogy hány utcára néző ablaka van a palotának, és hogy hány lépcsőfok vezet fel az emeletre.

A zsűri elnöke Muhi Sándor rajztanár, helytörténész, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozatának oktatója volt, aki a püspöki palota kiváló ismerője. A zsűri további tagjai: Barkoczi Éva történelemtanár és Tallián Anna, a Püspöki Palota Őrei csapatának kapitánya és a Rákóczi Szövetség iskolai szervezetének elnöke. A verseny igen szoros volt, a gyerekek felkészültségét bizonyította, hogy a sorrendet a tippek döntötték el. A végeredmény a következőképpen alakult: I. helyezést ért el az Erdei Márton, Barthalis Ambrus és Talián Franciska 6. osztályos diákokból álló csapat, II. helyezett lett Ádámkó Bence, Jeromos Kincső és Orosz Johanna a 7. osztályból, a dobogó harmadik fokára pedig a Szász Ádám, Fazekas Hunor és Balázs Dániel szintén 7. osztályos diákokból álló trió állhatott fel.

A vetélkedő jó hangulatban zajlott, és a szervezők elégedetten, a versenyzők pedig számos ismerettel és jutalomkönyvekkel, illetve oklevéllel gazdagodva térhettek haza.

Szatmári Friss Újság

MEGOSZTÁS