Működésben a szeretet

Katolikus segélyszervezetek munkatársainak tartottak országos képzést

0
1048

A nagyváradi Caritas Catolica munkatársa is részt vett azon a trénerképzésen, amelyet az egyház szociális szerepvállalásáról tartottak a bukaresti Caritas Konföderáció szervezésében a Renovabis támogatásával, együttműködésben a németországi Katholische Sozialwissenschaftliche Zentralstellével, azaz a KSZ-vel. A képzés november 26–28. között zajlott a snagovi karmelita kolostorban.

A képzést német nyelven tartották olyan külföldi szaktekintélyek, mint Peter Schallenberg, a KSZ igazgatója, Arnd Küppers, a KSZ aligazgatója és Lars Schäfers, a KSZ kutatója. Többek közt olyan témákról esett szó, mint igazságosság, igazság és szeretet: bevezetés a katolikus egyház szociális doktrínájába; személyes és szociális elköteleződés: a szeretet működésben; a katolikus szociális doktrína etikai kérdései; környezetvédelem: szociális és környezeti igazságosság. A képzés és a csoportos foglalkozások alapjául a Deus caritas est, Caritas in veritate, Laudato és a Centesimus annus pápai enciklikák szolgáltak.

A képzésen részt vettek az egyházmegyei karitászszervezetek, az országos Kolping és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, valamint a püspökkari konferencia és a Bukaresti Egyetem egy-egy képviselője is. A rendezvény egy négyrészes képzéssorozat nyitótalálkozója volt, a szociális tevékenységű szervezeteknél dolgozó papok és laikusok részére szóló Focus projekt keretében, amely 2018. november 1. és 2020. október 31 között zajlik.

Kép és szöveg: Szombati-Gille Tamás

MEGOSZTÁS