Nagyváradról sugározzák a szentmiséket a Romano Maria Radióban

0
1439

Krisztus Király ünnepének előestéjén kezdte meg működését a Romano Maria Radio. Az  online cigány rádió elindulásáról, amely a www.romanomariaradio.hu címen érhető el, november 23-án tartottak sajtótájékoztatót Budapesten.  

A budapesti Frei Café Nordic Light kávézóban tartott sajtótájékoztatón megjelent Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője, a Mária Rádió védnöke is.

A rendezvényen a Khamoro Budapest Band zenélt a megjelenteknek, színesítve a cigányságról alkotott képet. Számaik részben a cigányság ősi zenei világába vezették be a jelenlévőket, a romákat, nem romákat egyaránt érintő mindennapokról muzsikáltak, táncoltak.

A főpásztor az induló rádió kapcsán mondott köszöntőjét egy cigánygyerek történetének elmesélésével kezdte, aki a papjához lépve azt kérdezte, vajon mit vétett, hogy Isten cigánynak teremtette őt és családját. Székely János püspök szerint a válasz, amit a pap e kérdésre adott a Romano Maria Radio küldetése: mindenkinek jelezheti, de különösen a cigányoknak, hogy a cigányság nem átok, hanem áldás. Mindegy, kinek, milyen a bőre színe, az anyanyelve – mindannyian Isten teremtményei vagyunk.

Székely János beszélt a cigányok felemelkedéséről is, melynek három fő oszlopa van. Az oktatás, a munkahelyteremtés és a szív. A Mária Rádió a ez utóbbit szeretné megcélozni. Ha valakinek a szívébe beköltözik az Isten iránti szeretet, akkor az a szív megtelik energiával, örömmel, távlattal. A püspök felidézte az egykori családügyi miniszter, Harrach Péter mondását: a magyarságnak két nagy sorskérdése van. Az egyik a demográfia, hiszen fogy a nemzet, a másik a cigány testvéreinkkel való kapcsolatunk. Nem képzelhető el a békés jövő egymás tiszteletben tartása nélkül, melyet segíthet az elsősorban cigányoknak, de nem csak nekik szóló Romano Maria Radio. A cigányság legfőbb esélye Krisztus. Ha mindenki befogadja őt, akkor lesz közös, élhető jövőnk. Köszöntője végén Székely János püspök reményének adott hangot, hogy a Mária Rádión keresztül minél több cigány és nem cigány emberhez eljut Krisztus.

Szabó Tamás, a rádió elnöke célként Isten igéjének terjedését tűzte ki. Mint mondta, ha az életbe visszaköltözik a keresztény gondolkodás, akkor jobb lesz a világ, boldogabban tudunk benne élni. Megemlítette azt a hatalmas szakadékot, mely a cigányok és a nem cigányok között húzódik. A kereszténység feladata, hogy másokért cselekedjen. A Mária Rádió, mint médium tud másokon segíteni, ezért határozták el közel másfél esztendeje, hogy médiaműhelyt indítanak, mely nem csupán rádió lesz. A most induló cigány rádió révén tanulási helyet is szeretnének létrehozni, ahol a kisebbség érdeklődő tagjai megtanulhatják a médiát használni. Ez azt is jelenti, hogy a közösségeket eszközökkel látják el, illetve új tartalmak is születhetnek, melyek az interneten keresztül eljutnak a szélesebb közönséghez. Ez csökkentheti a médiában jelenlévő előítéleteket a cigánysággal kapcsolatban, megjelenítve kincseiket, valódi értékeiket. Szabó Tamás reményének adott hangot, hogy kezdeményezésük gyümölcse egy média-tudásközpont lesz, mely a weboldalukon, illetve a Romano Maria Radio Facebook-oldalán keresztül közelebb viszi Jézushoz cigányságot, valamint elfogadottabbá teszi őket a nem cigány emberek körében. Szabó Tamás a közeli tervek közt megemlítette, hogy a keresztény felekezetek népénekeit szeretnék feldolgozni a cigány zenei hagyományok felhasználásával.

Karácson Tibor, az Erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója, maga is cigány származású pap köszöntőjében elmondta, hogy Csíkszeredából származik, tizenöt esztendeje pap, négy éve a rádió műsorigazgatója. Kiemelte, hogy mint minden Mária Rádió, úgy a most induló, cigány embereknek szóló is a Szűzanya ajándéka, mely égi kegyelem. Elmondta, hogy a Romano Maria Radióban elhangzó napi szentmiséket Erdélyből, a nagyváradi stúdióból sugározzák majd el. Szólt arról is, hogy a mindennapi katekézist, szentírás magyarázatokat ő fogja mondani. Végül kiemelte: reméli, hogy munkája a megtérést fogja hirdetni a cigányság részére.

A sajtótájékoztató Oláh Anna tanúságtételével folytatódott, aki bemutatkozását így kezdte: „Isten gyermeke, egy gyermek édesanyja, két kisfiú unokája, cigány szívű és magyar lelkű vagyok”. Beszélt a tápióbicskei cigánysoron eltöltött évekről, az ott megélt összefogásról, arról, hogy tizennégy évesen dolgozni kezdett, mert kellett a pénz a családnak; később leérettségizett, majd diplomát is szerzett. Oláh Anna hangsúlyozta, hogy munkájával, életével, sorsával példát kíván mutatni romáknak és nem romáknak egyaránt. Élete – tette hozzá –, bizonyíték arra, hogy minden környezeti nehézség ellenére talpon lehet maradni, tisztességesen lehet élni, nem kell feltétlenül az ördöggel cimborálni.

A megtéréséről szólva elmondta, hosszú folyamat volt. Nem ismerte Jézust, fogalma sem volt mit jelent vele élni. Ami történt, az a kegyelem – mondta. Három évvel ezelőtt Rómába elmehetett a cigányok zarándoklatára, ahol személyesen hallotta Ferenc pápát, aki nagyon szépeket mondott a cigányokról. A Szentatya azonban a kötelezettségekre is figyelmeztette a zarándokokat. Kitért a tanulás fontosságára, a hitbéli növekedésre és a szülők kötelezettségeire is. A pápa szavai nagyon mély hatást gyakoroltak rám – mondta Oláh Anna, majd folytatta: úgy éreztem, döntenem kell a világ és Jézus között. Jézust választottam. Ezzel hazataláltam az Egyházba.

Az induló online rádió célja, küldetése éppen ez – segíthet megtalálni a közös hangot Istennel és egymással. Ezért a mottója: Pe jekh shib, vagyis: egy nyelven.

A radio a www.romanomariaradio.hu címen hallgatható.

Forrás: Magyar Kurír