Áldja az Urat Hold nénénk és minden csillaga az égnek

Adventi fények Kolozsváron

0
2468
Luke Jerram: Holdmúzeum Fotó: Tompa Réka

Az esztendő legsötétebb napjaihoz érkezünk, amikor a hideg és a rövid nappalok mintha az ember lelkét is megülnék. Elkezdődik a készület Krisztus születésére, karácsonyra, s az adventi szokások segítenek a külső fény hiányát a belső fény fokozatos növelésével, visszaszerzésével kiegyensúlyozni. Advent András apostol napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal kezdődik és karácsony böjtjén, december 24-én ér véget. Sok olyan szokás kapcsolódik az ünnepkörhöz, ami a fény-árnyék-sötét kontrasztjával „játszik” el, ilyenek a hajnali misék, az adventi koszorún gyújtott gyertyák számának növekedése.

Alaa Minawi: hand in hand… (kéz a kézben) • Fotó: Tompa Réka

A templom falai között, esetleg a családi otthon meghittségében gyakorolt szokások közé manapság a nagyvárosban sok más hatás is befurakodik, ám az adventi vásárok, ha nem merülnek túlzottan el a kommersz világában és nem csak pénzhajhászásra fókuszálnak, ilyen szép, meghitt, ünnepváró pontot képezhetnek. Kolozsvár tagadhatatlanul nagyváros, tele a metropoliszlét hátrányaival, de előnyeivel is. Néhány éve vannak olyan civil kezdeményezések, amelyek a város mindennapjainak és ünnepeinek szebbé tételére is figyelnek. Többek között a köztéri díszítések, fények vonatkozásában határozták meg a nagyobb igényesség elvét, olyannyira, hogy a Daisler Egyesület néhány éve jelentős pénzjutalommal járó pályázatot is hirdetett saját forrásból alternatív téli, ünnepi köztéri kivilágításra, aminek köszönhetően változatosabb és szebb lett a kincses város téli képe. Az idén ennél tovább lépve egy egész „fénytúrát” szerveztek, amelynek egyes állomásain fiatal, tehetséges, a nemzetközi porondon elismert művészek alkotásai láthatóak november végétől december közepéig-végéig.

Az egyes, fény témájú műalkotásokat Kolozsvár különböző pontjain szabadon szemlélheti bárki, ugyanakkor a Cluj Guided Tours keretében csoportos, vezetett túrák keretében is megnézhetik, így nemcsak a fény felé induló fizikai „zarándokút” valósul meg, hanem a magyarázatok némi spirituális-művészi élményt is megfogalmaznak. Nem mellékes, hogy mindez ingyenes a kezdeményezők (Daisler Print House) és néhány támogató (polgármesteri hivatal, Visit Cluj, iQuest Technologies, Enel, Moldovan, Caralux, Doubletree by Hilton Cluj-Napoca, Cluj Guided Tours) jóvoltából.

Leonyid Tyiskov: Red Sun (Vörös Nap) • GIF: Tompa Réka

Lights ON – ez a kezdeményezés neve, azaz „fel a fényt”, arra biztat, hogy kapcsoljuk fel a világítást, a közterekét és a belső terekét egyaránt. Andi Daiszler, az esemény szervező-igazgatója megkeresésünkre elmondta: többek között az a céljuk, hogy Kolozsvárt élhetőbbé, szebbé tegyék, hogy ebben a téli időszakban más, nem csak bevásárlással összefüggő motivációt kínáljanak az embereknek arra, hogy otthonról kimozduljanak, e kimozdulásban örömük teljék, városukat más fényben lássák. A szokásos téli vásár a Főtéren egyféle élmény, de idén a Sétatéren többfelé, a Szamoson átvezető Erzsébet-gyalogoshídon és újdonságként a piarista templomban csodálhatják meg a teremtett világ szépségeit a meghívott művészek alkotásainak fényében. A kolozsvári köztereken látható alkotások: Leonyid Tyiskov: A világító fa, Silviu Ciora: Az alagút, Diana Buga: Subtle Light, Spektrum, Alaa Minawi: hand in hand… (kéz a kézben), Leonyid Tyiskov: A fény végtelen oszlopa (homage a’ Brâncuși), Private Moon (Saját Hold), Red Sun (Vörös Nap), Fallen Star (Lehullt csillag).

A piarista templom ad helyet a legkülönlegesebb látványnak, a Holdmúzeumnak, amelyet ma délután szerelnek fel, és amely „utazó műalkotás”, a brit Luke Jerram munkája, 7 méter átmérőjű, 120 dpi felbontású, a NASA által a Hold felszínéről készült felvételek felhasználásával készült.

Luke Jerram: Holdmúzeum Fotó: Tompa Réka

A művész Holdjának minden centimétere a valódi égitest öt kilométernyi felületének felel meg. Az alkotás sokfelé megfordult már a világban, Jarram műve érdekes kombinációja a valóságábrázolásnak, fényhatásnak és olyan hanghatással egészül ki, amelyet Dan Jones BAFTA és Ivor Novello-díjas szerző készített.

Adi Bălan: Mi-e dor de tine • Fotó: Tompa Réka

Assisi Szent Ferenc Naphimnuszában felcsendül: „Áldjon, Uram téged Hold nénénk és minden csillaga az égnek; őket az égen alkotta kezed fényesnek, drága szépnek!” A Holdmúzeum alkotói és Kolozsvárra hozói úgy látják a Holdat, mint egyfajta kulturális tükröt, amely hitünk, világlátásunk lenyomatát hordozza. A Holdhoz kapcsolódik az időmérés és a térbeli eligazodás, az ősi népek tisztelték a holdistennőt, a történelem során sok művésznek volt a múzsája, ma pedig a tudományos kutatás célpontja. Legtávolabbi pontjait, oldalát földi szem nem is látta, a tudósok is csak 1959-ben látták először.

Ezért is egyedi alkalom és élmény a mi templomunkban november 24 – december 14. közt „földre szállva” látni a Holdat, földi zarándoklatunkon minket kísérő „nénénket”, töltekezni az egyre növekvő fénnyel, amely felé haladunk, s amelyről azt reméljük, bennünk is felcsillan…

Az alagút, kicsit másképp • Fotó: Tompa Réka