A mindennapokban is hasznosítható tanácsok

0
1192

A gondos szülő az egyik gyerekének egy puszit ad, míg a másiknak kettőt, sőt, hármat. Pont annyit, amennyit igényel. Ehhez hasonlatos hasznos tanácsok hangzottak el szerda délután Nagykárolyban. A Szülők Akadémiája elnevezéssel indított rendezvény a Szent László Közösségi Házban lelt otthonra. A nagykárolyi felekezeti iskola igazgatója, Kocsis Aliz üdvözölte a százfőnyi közönséget.

„Már a korábbi években is felmerült bennünk, hogy hasznos lenne egy előadás-sorozatot elindítani, melynek a keretében mi, pedagógusok és szülők együtt tanulhatunk, együtt töltődhetünk, és olyan impulzusokat kaphatunk, amelyeket a mindennapokban és a munkánkban, a nevelésben hasznosíthatunk” — fogalmazott. Mint hozzátette, a külhoni magyar családok éve 2018 keretén belül, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül sikerült támogatásra szert tenniük, így az ötlet megvalósulhatott. Elmondta továbbá, hogy havonta érdekes előadásokon lehet majd részt venni.

Fontos, hogy hasznosnak érezzük magunkat

Az előadó, Fleisz Kinga szatmárnémeti pszichológus bevallottan kizárólag olyasmit mondott, amikkel javarészt tisztában van a hallgatósága, mégis célszerű átbeszélni ezeket, hogy az úgynevezett aktív memóriába kerülhessenek, azaz használjuk is ezeket az életünkben, jelesül a nevelésben. Beszélt arról az óriási feladatról, ami például a pedagógusokra vár. Minden tanítványuk külön személyiség, egy hasonlattal élve sajátos gyümölcsmag, mely a kibontakozás felé törekszik több-kevesebb lelkesedéssel. A nevelő feladata az, hogy a tanóra keretében egyaránt szóljon a „körtemaghoz”, a „meggymaghoz” vagy az „ananászmaghoz”, azaz a különböző igényű gyerekekhez. Ugyanakkor ügyeljen arra, hogy ne recept alapján cselekedjen, hiszen nem az a cél, hogy mindahány gyerekmag almafává legyen, hanem mindegyik oda nője ki magát, ahová való, amire képes. A szakember szerint mindehhez a helyes út — és ez a szülőkre is érvényes — a helyes önismereten át vezet. Amennyiben a saját életünkkel elégedettek vagyunk, ha hasznosnak érezzük magunkat, ha szeretnek bennünket, akkor ez sugárzik belőlünk, átsugárzik a környezetünkre, a gyerekekre.

Rámutatott arra is, hogy mindenkinek van szeretetigénye, és amennyiben valaki ehhez nem jut hozzá, akkor megpróbál másként szert tenni rá. Többször is hangsúlyozta, hogy a szeretetigény nem azonos. Van olyan gyerek, akinek egy puszi, egy jó szó, egy visszacsatolás is elég, és van, aki ezeknek a sokszorosát igényeli. Mint rámutatott, az emberek viszonylatában egy matematikai paradoxon az egyenlőség: az egyenlő szeretetmennyiség kinek egységnyi, kinek sokkalta több.

December 4-én lesz a következő

A szervezők célja az előadásokkal a szülő-gyerek kapcsolatok erősítése, a nevelési ismeretek bővítése, a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődésének és így a családoknak a megsegítése. Ugyanazon a helyszínen és kezdési időpontban, december 4-én Lantos Mihály egyetemi oktató, tanulásimódszertan-szakember Tanítsd meg tanulni! Tanulási stratégia szülőknek; január 15-én Süveges Gergő újságíró, műsorvezető, tréner Döntések, értékek, dilemmák; február 12-én Uzsalyné Pécsi Rita PhD neveléskutató, egyetemi oktató Miért nem működik a százszor megmondtam? A sikeres nevelés kulcsa: az érzelmi intelligencia fejlesztése; február 26-án dr. Bartha Krisztina pszichológus, egyetemi előadó Agresszió és zaklatás a gyerekek és fiatalok körében témában tart előadást. A szervezők szeretettel várják a szülőket, érdeklődőket a rendezvénysorozat minden előadására. A szerdai alkalmon hosszas tapssal jutalmazták az előadót, és persze sokan sokféle kérdést is feltettek, hiszen érezhetően mindenkit megérintettek az elhangzottak.

Megyeri Tamás Róbert/Szatmári Friss Újság

MEGOSZTÁS