Rendhagyó Márton-napi ünnep a temesvár-józsefvárosi plébánián

0
1583
Árnyjáték Szent Márton életéről

Mielőtt Erdélyből Temesvárra kerültünk, nem ismertük a Szent Márton ünnepéhez tartozó lámpás felvonulást. Tavaly a legnagyobb gyerekünk óvodás lett, itt találkoztunk először a Márton-napi ünneppel. Lámpást készítettünk közösen a gyerekekkel, és bevonultunk a templomba szentmisére. Idén a józsefvárosi plébánia családoscsoportja is megemlékezett Szent Mártonról. Rövid képes összeállításban bemutatjuk a színes ünnepünk különböző pillanatait.

Íme a mesélők, akik bemutatják nekünk Szent Márton legendáját.

Itt pedig a kíváncsi közönség, aki várja, hogy megtudja, mi lesz az est meglepetése.

Az árnyjátékkal elmesélt legendából megtudtuk Szent Márton életének főbb mozzanatait. A legenda szerint a 4. században Szombathely környékén született, és a római császár katonájaként szolgáló Márton egy különösen hideg téli estén lovagolva kettévágta és megosztotta meleg köpenyét egy nélkülöző koldussal. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus. Innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta. Jóságáról még életében legendák keringtek, püspökké akarták választani. A monda szerint Mártont szerénysége méltatlannak tartotta e címre, ezért a libák közé bújt. A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták, így megtalálták és Mártont Tours püspökévé szentelték.

A lámpáskészítés. Itt a kézügyességé és a kreativitásé a főszerep. Közben megbeszéltük, hogy melyek családjaink “koldus helyzetei” és hogyan tudunk ezeken segíteni.

A már elkészült a lámpás, amelynek egyik felén a mécses világít, a másikon meg a koldust beterítő protektor képe látható.

Készülünk a körmenetre.

Kicsik és nagyok együtt éneklik azt, hogy a szeretet mindenkié.

Megkerültük a templomot.

A körmenetet záró ima a temlomban. Ezt kötetlen beszélgetés követte ünnepi teával és kaláccsal.

Kedves Emőke

 

MEGOSZTÁS