Románia és Magyarország püspökei párbeszédben

A két püspöki kar állandó tanácsainak nagyváradi találkozójáról - KÖZLEMÉNY

0
1690
A romániai és magyarországi katolikus püspöki konferenciák állandó tanácsainak nagyváradi találkozója 2018. okt. 29-30-án • Fotó: varad.org

A két szomszédos ország püspökkari konferenciáinak állandó tanácsa Nagyváradon tartott megbeszélést október utolsó napjaiban. A találkozóról a Romániai Katolikus Püspökkari Konferencia által kiadott sajtóközleményt a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség jóvoltából magyar fordításban az alábbiakban adjuk közre.

Nagyvárad, 198/2018. október 30.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Románia és Magyarország katolikus püspökei egységet alkotnak Isten igéjének megélésben, az Eucharisztia közös ünneplésében, a rájuk bízott közösség szolgálatában, Isten szeretetének jeleként abban a társadalomban, amelyhez küldetésük van.

A magyarországi katolikus püspöki konferencia állandó tanácsa Nagyváradon • Fotó: varad.org

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség volt a házigazdája a Magyar Katolikus Püspöki Kar Állandó Tanácsa és a Romániai Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa idei találkozójának. 2018. október 29-30-án a két bizottság tagjai azokról a kihívásokról folytattak tárgyalásokat, amelyeket a megváltozott európai társadalom támaszt az Egyház missziós küldetésével szemben. Ferenc pápa Evangelii Gaudium kezdetű dokumentuma alapján, az evangélium fényében szemlélték a résztvevők a bennünket körülvevő valóságot. Minden idők emberének joga van az örömhöz, amelyet egyedül az evangélium képes biztosítani, az Egyháznak pedig kötelessége erről az örömről , mint a Jézus Krisztus által megígért boldogság előízéről tanúságot tenni.

A romániai katolikus püspöki konferencia állandó tanácsa Nagyváradon • Fotó: varad.org

A jelen találkozó az előző évekhez hasonlóan jó lehetőséget biztosított a romániai és a magyarországi püspökök közötti tapasztalatcserére, hogy hatékonyan végezhessék szolgálatukat a keresztény szeretet jegyében. A következő találkozót 2019. október 28-29-én tartják Esztergomban.

Pr. Francisc Ungureanu
a RPK főtitkára