Életre szóló állatkerti látogatás a petőfalvi gyerekekkel

0
1465

A United Networks program Kovászna megyei munkatársai szombaton, gyönyörű napsütéses időben szerveztek egész napos kirándulást Brassóba a petőfalvi roma gyerekek részére. Petőfalváról tudni kell, hogy Zabolához tartozik, elszigetelt, hátrányos helyzetű piciny kis falucska, ahol nincs sok lehetőség a megélhetésre, életmódváltásra. Egy épületben található a helyi óvoda és az iskola, ahová ovisok, előkészítő, valamint I-IV. osztályos roma gyerekek járnak a faluból. Két lelkes pedagógus, egy óvónő és egy tanítónő foglalkozik velük nap, mint nap, akik Zaboláról ingáznak Petőfalvára. Az itt élő gyerekek nagy része nem volt soha állatkertben, de még Brassóban sem, ezért is volt számukra nagy élmény az állatkerti kirándulás.

Reggel 9 órakor indult az iskolabusz Petőfalváról, ahol 11 kisiskolás gyerek szállt fel a buszra, tele kíváncsisággal és érdeklődéssel. A kiránduláson velünk volt Haan-Deák Anikó tanító néni is, akihez ragaszkodnak a gyerekek és a szülők is. A jólneveltség mellett a tanítónőnek és az óvónőnek köszönhetően, a gyerekek minden nap kapnak szendvicset az iskolában, sőt, a múlt héten a gyerekek közreműködésével születésnapi torta is készült, amit közösen fogyasztottunk el. Az ott dolgozó pedagógusoknak nagy szerepük van abban, hogy a petőfalvi roma gyerekek szófogadóak és szeretnek iskolába járni.

A Brassóba való utazás alatt a gyerekek végig énekeltek a buszon, akik sok szép éneket tanultak meg az iskolában. Brassóba való érkezésünkkor, amíg a belépőket megvettük az állatkertbe, a gyerekek friss kiflit tízóraiztak. Ezt követően kezdődhetett az állatkerti kaland, ami életre szóló élményt jelentett minden petőfalvi gyereknek. Láthattak itt kis állatokat, csúszó-mászókat, halakat, különböző méretű és színű szárnyas állatokat, 2 méter hosszú kígyókat, vidrákat, vaddisznókat, struccokat, medvéket, púpos tevéket, egyedinek számító albinó szarvast és – amire a legkíváncsibbak voltak – oroszlánokat és tigriseket. Az állatkertben eltöltöttünk 3-4 órát, a gyerekeknek lehetőséget adtunk, hogy az ott található játszótéren játszhassanak.

Az állatkerti kaland után az iskolabusszal egy gyönyörű tó közelébe mentünk, ahol elfogyasztottuk a szendvicseket és az almákat. A tó körül hatalmas sétányok, játszóterek voltak kiépítve a gyerekek nagy örömére, a tóban lehetett vízibiciklizni, a tó fölött pedig tiroli pálya működött.

A kiránduláson az időjárás is kitartott, csodálatos napsütéses, őszi idő volt. A gyerekek nagyon hálásak voltak, sok élménnyel és kalanddal gazdagodtak, melyeket hazaérve megosztottak szüleikkel, családtagjaikkal. Ez a kirándulás egy jó lehetőség volt, hogy a gyerekek kimozduljanak kicsiny falujukból, utazzanak és lássanak egy másik kultúrát, másik világot, amivel minden nap nem találkoznak. Viszonylag kevés ráfordítással életre szóló élményeket szereztünk a gyerekeknek, akik hálásak is ezért, találkozásainkkor tárt kezekkel szaladnak felénk és szorosan átölelnek.

További képek ITT.

Péter Szabolcs / Gyulafehérvári Caritas

MEGOSZTÁS