Egymillió csillag a szegényekért

0
1275
Fotók: Facebook/Caritas Catolica

A szegénység elleni küzdelem világnapján, 2018. október 7-én a római és a görögkatolikus Caritas szervezésében a Nagyvárad-Olaszi templom mellett tartották meg az Egymillió csillag elnevezésű programot.

A megjelentek imádkoztak, illetve adományaikkal és egy mécses meggyújtásával együttérzésüket fejezték ki nélkülöző és társadalmi kirekesztettségben élő embertársaik iránt.

Rajna József atya, a római katolikus Caritas Catolica igazgatója hangsúlyozta: azért döntöttek úgy, hogy a szegénység elleni küzdelem világnapján kilépnek az intézmény falai közül, hogy azt a munkát, melyet egy éven át folyamatosan végeznek a szegények, a nélkülözők és más hozzájuk fordulók megsegítésére, a nyilvánosság elé vigyék. Bíznak ugyanis abban, hogy aki eljött és egy mécsest meggyújt, és ezáltal szimpatizánsa lett az akciónak, a következő lépést is megteszi, hiszen ahogyan Jézus mondta, szegények mindig lesznek köztünk.

Böcskei László római katolikus megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: egy olyan világban élünk, amikor sokszor felteszik a kérdést, vagy magunk is megfogalmazzuk: kik vagyunk mi igazán? Egymillió csillag címmel azért hívtak mindenkit a két karitász szervezet vezetői, munkatársai, hogy egy fény meggyújtása által együttérzésüket és hozzájárulásukat fejezzék ki ahhoz, hogy a szegények ne maradjanak a szükséges segítség nélkül.

„Milyenek vagyunk mi igazán? Az, hogy mi most itt vagyunk, azt jelenti, hogy nem vagyunk érzéketlenek. Tudunk együtt érezni és tudunk egymás felé elindulni. Megköszönöm mindazoknak, akik szociális intézményeinkben tevékenykednek, a jótevőinknek, az önkénteseinknek, és azt kívánom mindenkinek, hogy ez a fény, amit szimbolikusan elhelyezünk most itt, ezen a sétálóutcán, hasson oda, hogy minél többen vállalják azt, hogy érzékenyek tudnak lenni a világ nagy nehézségei és kihívásai előtt” – fogalmazott a főpásztor.

Az egybegyűlteket Olimpiu Todorean, a görög katolikus Caritas váradi igazgatója és Mihai Vătămănelu görögkatolikus általános helynök is köszöntötték, majd műsorral szolgált két fiatal, Ovidiu Lazăr és Bustye Erika.

Forrás: hirek.varad.org