Szatmárnémetiben és Szigeten is felragyognak a mécsesek

0
1293

A szervezők szeretettel várnak minden segítő szándékú lakost, hogy együtt lobbantsák lángra a felebaráti szeretet mécseseit október 26-án.  

Az „Egymillió csillag” elnevezésű szolidaritási akció őshazája, akárcsak „szolidaritás” szavunké Franciaország. Az akció kezdeményezői francia Caritas-önkéntesek voltak, akik 1984 adventjén Annecy-ban gyertyákat kínáltak fel a járókelőknek, hogy az azokért kapott adományokat a rászorulók megsegítésére fordítsák. 1997-ben a franciaországi Caritas országos szinten is megszervezte az eredetileg „Tízmillió csillag” elnevezésű akciót. Az évek során a rendezvény népszerűsége Európa-szerte nőtt, ma már a kontinens mintegy 15 országában tartják meg az időközben „Egymillió csillag” elnevezést nyert eseményt. A romániai Caritas-szervezetek 2009-ben csatlakoztak a nemzetközi szolidaritási akcióhoz. Tavaly az ország 39 településén ragyogtak fel a szolidaritás mécsesei. Szatmárnémetiben tizedik, Máramarosszigeten kilencedik alkalommal szervezi meg idén a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet az „Egymillió csillag” akciót.

Hogyan is szokott zajlani a rendezvény? Egy szép őszi délutánon a segíteni vágyó lakosok összegyűlnek a város egyik központi helyszínén, ahol adományaikért cserébe mécseseket kapnak, melyeket aztán meggyújtanak a rászoruló embertársak iránti szolidaritás szimbólumaként. A több száz résztvevő által lángra lobbantott több száz mécses egymás mellé helyezése által fokozatosan nyer formát és ragyog fel a felebaráti szeretetet jelképező Caritas-lángkereszt. Ez minden évben szemet gyönyörködtető és lelket melengető élmény, hiszen lehetőséget ad arra, hogy lássuk, érezzük, aki bajba jut a mi közösségünkben, az soha nincs egyedül.

Október 26-án, pénteken du. 6 órától a szatmárnémeti Tűzoltó-toronynál és Sziget központi parkjában lobbannak majd fel az együttérzés, a felebaráti szeretet mécsesei.
Mint minden évben, ezúttal is közel száz önkéntes nyújt majd segítséget a rendezvény előkészítésében és lebonyolításában.  A szervezők arra buzdítanak minden érdeklődőt, vegyenek részt minél nagyobb számban az október 26-i szolidaritási akción. A helyszínen beszerezhető mécsesekért kapott adományokat a Caritas a szervezet szociális szolgáltatásainak finanszírozására fordítja.

Palincas Erika (Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet)