Életmentés másként

A Solwodi egyesület üzeneteivel gazdagodtak a szatmári egyházmegyés hitoktatók a hétvégén zajlott éves találkozójukon

0
1630
Október hónapban szánnak egy hétvégét minden évben a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hitoktatói arra, hogy találkozzanak, illetve egyfajta továbbképzésen vegyenek részt. A nagyszokondi Szent Ignác lelkigyakorlatos központban 13-a és 15-e között idén is jutott idő a személyes beszélgetésekre, a közös imára, valamint szombaton a Solwodi (szolidaritás a szükségben lévő nőkkel angol betűszója) Hungary Egyesület két tagja, Mézinger Gabriella nővér, a Jézus Szíve Társasága rend tagja, illetve Moser Erika szalvátor nővér mutatták be tevékenységüket. A Solwodi 1985-óta létezik a világban, Magyarországon pedig szerzetesnővérek alapították, jelenleg hét rend együttműködésével éli mindennapjait a kiszolgáltatott, nehéz sorsú lányok és nők megsegítésében.
Előadásukban azonban a kiszolgáltatott élethelyzeteket nagyobb spektrumban is vizsgálták, kiemelve azokat a lehetőségeket, amelyekben a pedagógus, a hitoktató segítőként jelen lehet. Így a nevelő, oktató beszélhet a fiataloknak mindarról, mire figyelniük szükséges ahhoz, hogy szabadságukat megtarthassák. Ehhez tudatosítani kell az istengyermekség örömét – Isten mindenkit saját képmására teremtett, szeretetre és közösségre teremtett: „Arra vagyunk teremtve, hogy szeretetközösségben éljünk, szeretetet adjunk és kapjunk. Ez folyamatos önátadás, amelyben nem kényszerből, hanem szabadon vagyunk jelen. Vágyunk arra, hogy szeretve legyünk, hogy odaajándékozzuk önmagunkat, azonban vigyáznunk kell arra, hogy a másik személy ne éljen vissza a szeretetvágyunkkal, ne használja azt fel akármilyen céljainak elérésére. Éreznünk kell, mi Isten szava és mi a kísértő szava. Ez utóbbi eszköze a megtévesztés, vagyis a jó, a boldogság, a szabadság látszata alatt megtöretéshez vezet.”

Az előadók elmondták, újabban interneten, közösségi felületeken is gyakori jelenség, hogy fiatalokat, de idősebbeket is kihasználnak, becsapnak, akár az otthon elhagyására, külföldre utazásra is rábírnak olyan „virtuális személyek”, akikkel élőben soha nem találkozik az áldozat. Ezért fontos a fiatalok érzékenyítése, és nevelése ebben az irányban, hogy ne essenek a vágyaikat kihasználó személyek áldozatává. A Solwodi Magyarországon nem csupán ismeretterjesztéssel, népszerűsítéssel, az áldozatokért való imával végzi tevékenységét, de az áldozatok mentésében is részt vesz. Ez utóbbi hosszú előkészítést igénylő feladat, amelyet a nővérek sokoldalú együttműködésben végeznek.

A hitoktatók számára szintén a szombati nap folyamán, Egeli Ferenc kökényesdi plébános tartott hivatáserősítő előadást, vasárnap pedig közös szentmisén vettek részt, melyet Barta Barnabás püspöki titkár, ifjúsági és ministránslelkész mutatott be körükben. Barnabás atya, szentbeszédében arra kérte őket, segítsék a fiatalokat az értékek mellett való kitartásban, a kereszténységük megerősödésében. Találkozójukat végül a versenyekkel, továbbképzésekkel, fokozati vizsgákkal, lelkigyakorlatokkal illetve az új hittankönyvekkel kapcsolatos kérdések tisztázását követően zárták.

Józsa János/ szatmariegyhazmegye.ro

MEGOSZTÁS