Ferenc pápa szerdai katekézise: Ne ölj! Minden élet értékes, becsüljük meg!

0
2934
Felcsíki székely kórusok üdvözlik a pápát a Szent Péter-téren • Fotó: Vatican Media

A Szentatya folytatta a parancsolatokról szóló katekézisét. Ezúttal az ötödik parancsról elmélkedett, mely így szól: Ne ölj! Isten szereti az életet, becsüljük meg fogantatásától a természetes halálig.

Az abortusz nem igazolható terápiás vagy emberi okokkal
Az emberi kapcsolatok alapértéke az élet. Ennek megvédésére szól a parancs: Ne ölj! A mai világot uraló sok rossz egyetlen gondolatban összefoglalva: az élet megvetése. Az élet, amelyet a háborúk, az embereket kizsákmányoló szervezetek, a teremtett világ kihasználása, a selejt kultúrája és az emberi életet pusztán anyagi lehetőségként kezelő szemlélet rombol. Az anyaméhben megölt magzatokra utalva a pápa föltette a kérdést: Jogos „kicsinálni” egy emberi életet azért, hogy megoldjunk egy problémát? Nem, nem helyes. Olyan, mintha bérgyilkosra bíznánk a probléma megoldását.

A félelmet szolidaritással lehet legyőzni
Az erőszak és az élet elutasítása félelemből fakad. A másik befogadása kihívás ugyanis az individualizmussal szemben. Gondoljunk például arra, amikor kiderül, hogy a születendő gyermek fogyatékos lesz, akár súlyosan is. A szülőknek ebben a drámai pillanatban segítségre, szolidaritásra van szükségük, hogy legyőzzék félelmüket. Ehelyett gyakran sietősen azt tanácsolják, hogy szakítsák meg a terhességet, ami azt jelenti, „csináljanak ki valakit” – magyarázta rögtönzött szavakkal a pápa.

A problémás ember is Isten ajándéka
Egy beteg gyermek olyan, mint minden rászoruló ezen a földön. Olyan, mint az ápolásra váró idős ember, mint az a sok szegény, aki nem tud megélni. Ezek a személyek, akik problémának tűnnek, valójában Isten ajándékai, melyeket, ha elfogadunk, kiléphetünk önzésünkből és növekedhetünk a szeretetben. A Szentatya ezen a ponton szívből jövő köszönetet mondott az olasz önkénteseknek, mert mozgalmuk a legerősebb, amit valaha megismert.

A mai világ bálványai a pénz, a hatalom és a siker
Mi vezeti az embert az élet elutasításához? Ferenc pápa kifejtette, hogy a mai világ bálványai, vagyis a pénz, a hatalom és a siker. Ezek hamis paraméterek az élet értékeléséhez. Az egyetlen helyes mérce, amivel az élet értékét mérhetjük a szeretet. Az a szeretet, amellyel Isten szereti az életet, minden ember életét. Nem szabad lebecsülnünk tehát az emberi életet, a sajátunkat sem. Isten alkotásai vagyunk, a parancs ránk is vonatkozik: Ne ölj! A fiataloktól a pápa azt kéri, hogy ne essenek a függőségek csapdájába, melyek tönkreteszik és megölik őket.

Önmagunk és a másik ember elfogadása
Ehelyett fogadjuk el önmagunkat és a többi embert az Atya nevében, aki teremtett minket. Ő szereti az életet és mindannyian kedvesek vagyunk előtte, aki elküldte értünk Fiát. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen”. (Jn 3,16)

Gedő Ágnes/ Vatikáni Rádió