Egymásnak testvérei vagyunk

0
1952

Roos Márton nyugalomba vonult temesvári főpásztor jóváhagyásával 2012. október 8-án szervezték meg első alkalommal a magyar nemzetiségű hívek zarándoklatát a máriaradnai bazilikához, amelyre évről évre nem csak Aradról, Temesvárról, valamint a környező településekről, hanem a partiumi és erdélyi egyházmegyékből, továbbá az anyaországból is érkeznek búcsújárók.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több száz Mária-tisztelő hívő indult már hajnalban vagy kora reggel útnak, hogy részt vegyen az október 8-án, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén bemutatott közös szentmisén, azt követően pedig, ha ideje és ereje engedte, végigjárja a kegytemplom mögötti dombon lévő keresztutat. Roos Márton ny. püspök meghívására az ünnepi szentmisét dr. Ternyák Csaba  egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke celebrálta a temesvári székeskáptalan több tagja és a zarándokokat elkísérő lelkipásztorok jelenlétében.

 

A liturgia kezdetén Pál József Csaba temesvári főpásztor üdvözölte az egri érseket, a jelenlévő lelkipásztorokat, híveket, kiemelten pedig az anyaországból, Békéscsabáról, Csanádapácáról, Elekről, Kevermesről, Nagykamarásról, Battonyáról, Mezőhegyesről, Gyuláról, Szegedről, valamint Budapestről és környékéről érkezett zarándokokat.

Homíliájában dr. Ternyák Csaba érsek egy radnai népének első sorait idézte: „Köszönteni jöttünk, ó szép Szűz Mária, radnai templomnak tündöklő csillaga”. Majd hozzátette: örömmel fedezte fel azokat a történelmi szálakat, amelyek az egri főegyházmegyét és a temesvári egyházmegyét, illetve a radnai kegytemplomot összekapcsolják. Az ünnephez fűződően hangsúlyozta: a magyarok szoros kötődése Szűz Máriához és ennek a mai ünnepnek az eredete is Szent István királyhoz kapcsolódik, aki utód nélkül maradva, a halálos ágyán, Magyarországot Szűz Mária oltalmába ajánlotta. Azáltal, hogy Istennek és Szűz Máriának a gyermekei lettünk, egyúttal nagyon sok testvérre is szert tettünk. Legyünk egymásnak igazi testvérei, hiszen egy közös édesanya gyermekei vagyunk. Annál jobb gyermekei vagyunk Máriának, minél jobb testvérei vagyunk egymásnak.

A szentmise a pápai himnusz és nemzeti imánk akkordjaival zárult. Ezt követően a hívek népes csoportja a kegytemplom mögött keresztúti ájtatosságon vett részt.

 Sipos Enikő