Új perspektívák tárultak fel a fiatalok előtt

0
1292

A The Future is Ours 3 (A jövő a mienk 3) elnevezésű projekt keretében a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szakemberei hátrányos helyzetű fiataloknak nyújtottak segítséget a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. 131 fiatal vett részt a tréningeken.

Az iskolapadból kikerülő fiataloknak nem könnyű munkát találniuk, és ha sikerül is, akkor sem maradnak meg hosszabb ideig munkahelyükön. Hátrányos helyzetű fiatalok esetében, akiknek gyakran az írás-olvasás vagy a számolás is gondot jelent, elvárásaik pedig nem igazodnak képességeikhez és a munkaerőpiaci helyzethez, még nehezebb a munkába állás.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 2017 szeptembere és 2018 szeptembere között gyakorlatba ültetett, The Future is Ours 3 (A jövő a mienk 3) elnevezésű projektje által 100, 17 és 25 év közötti, Szatmár megyei fiatalnak kívánt segítséget nyújtani a munkaerőpiacon való elhelyezkedésben. A projekt a bécsi székhelyű ERSTE Alapítvány finanszírozásával valósult meg. Az ERSTE Alapítvány a Roma Partnerség program keretében biztosította a támogatást, a SIMPACT nemzetközi nonprofit tanácsadó és fejlesztő szervezet közreműködésével.

A projekt egyéves időtartama alatt összesen 131 fiatal vett részt a tréningeken, amelyek keretében szakemberek készítették fel őket a munkavállalásra. A résztvevők megismerkedhettek a munkaadók által támasztott követelményekkel, elsajátíthatták az önéletrajz és a szándéknyilatkozat összeállításának módját, valamint megtanulták, hogyan jelenjenek meg egy állásinterjún. A képzés iránt érdeklődők többsége vidéki volt: erdődi, túrterebesi, szatmárudvari, de voltak közöttük Szatmárnémetiben élő, munkát kereső személyek is.

A Caritas munkatársai konkrét segítséget nyújtottak a fiataloknak abban is, hogy megtalálják az igényeiknek, képzettségüknek egyaránt megfelelő állást. A résztvevők közül 60 helyezkedett el, 45 jelenleg is dolgozik, 15 pedig hosszabb ideig dolgozott az elmúlt fél évben (átlag 61 napot/fő). Kiderült, hogy az alacsony végzettségű, sok esetben a szakmai tapasztalatot is nélkülöző, de dolgozni vágyó fiatalok változatos munkakörökben tudnak elhelyezkedni, mint: takarító, segédmunkás, eladó, ruhaválogató, pultos, kőműves, pizzasütő, recepciós, anyagmozgató, szerelő vagy akár cukrászsegéd.

A munkahelyet talált személyeknek a munkában való megmaradását önsegítő csoportok rendszeres találkozója révén támogatta a Caritas.

Így lesz a jövő valóban a mienk

Sălăjan-Kinczel Brigitta pszichológus mindhárom A jövő a mienk ERSTE-projektben részt vett. Míg az első projekt készségfejlesztő tevékenységekre koncentrált, keretében hátrányos helyzetű, a Caritas erdődi Integretto központját látogató fiatalok zenélni, táncolni tanultak, illetve tanítottak kisebb diákokat, a harmadik projekt már a munkába állításra összpontosított — tájékoztatott Brigitta.

A szakember elmondása szerint több olyan fiatal is van, aki mind a három projektben, de legalább kettőben részt vett, mivel hasznosnak érezte a jelenlétét. Brigitta véleménye szerint, ha a résztvevők nem is fogják fel minden esetben a képzés célját, érzik azt, hogy foglalkoznak velük, elfogadják őket. A projektcsapat számára az elsődleges cél természetesen a munkába állítás volt, a résztvevők számára viszont az volt a legfontosabb, hogy foglalkoztak velük. Ha a munkában való elhelyezkedés a tréning ideje alatt másodlagos is sokuk számára, mindenképpen ez az első lépés ahhoz, hogy a jövőben munkába álljanak, hogy legyen bátorságuk megtenni ezt a lépést — véli a hátrányos helyzetű fiatalokkal való foglalkozás terén 11 éves tapasztalattal rendelkező pszichológus.

A fiatalok gyakran nem tudják, hova forduljanak segítségért, ha munkába szeretnének állni, nem ismerik a reális lehetőségeket. Akad olyan is, aki tudja, mit szeretne, mert sok 15–16 éves fiatal már dolgozott napszámban, például kőművesként, de azt nem tudja, mi a teendő, ha az alkalmi munkát szeretné hivatalos körülmények között végezni. A munkában való megmaradás egy másik probléma, amelyet a projekt keretében próbáltak orvosolni. A munkára való nevelés az óvodában kezdődik — vallja a szakember —, de ha ez kimaradt, nagyon hasznos és szükséges a gyors segítség, amelyet a képzés biztosított.

„Olyan perspektívát nyújtott ez a projekt, amelyet eddig nem láttak azok a hátrányosabb helyzetű fiatalok, akik részt vettek a tréningeken. Azt tapasztaltam, hogy egy új világ tárult fel számukra, látnak egy célt, egy irányt. A projekt révén elindítottunk egy folyamatot. Szilágyi Domokos Bartók Amerikában című versének sorai »hogy kitágul a világ/ ha egyszer jobb időt lát«, a mi fiataljainkra is igaz” — állítja Brigitta.

Forrás: Friss Újság