Integráció a zene és a művészet által

A Caritas új projektje harminc hátrányos helyzetű szatmárnémeti gyermek integrációját szeretné elősegíteni

0
1421

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti Barátság Háza több mint két évtizede foglalkozik hátrányos helyzetű gyermekek nevelésével, oktatásával, felzárkóztatásával. A gyermekek készségeit fejlesztő programok mellett az intézmény fokozott figyelmet fordít a családnevelésre is, hiszen fontos, hogy a családtagok támogassák a gyermeket személyisége fejlesztésében, képességei kibontakoztatásában. A központ szakemberei szorosan együttműködnek azoknak az oktatási intézményeknek a pedagógusaival is, amelyekben a Barátság Házába járó gyermekek tanulnak. Rendszeresen szerveznek közös tevékenységeket, megteremtve a feltételeket ahhoz, hogy a többségi gyermekek jobban megismerjék hátrányos helyzetű társaikat, megtalálják a közös hangot, a közös érdeklődési pontokat.

A hatékony integrációt hivatott elősegíteni, mégpedig a zene és közös alkotó foglalkozások által a Caritas legújabb projektje, mely a szatmárnémeti Rotary Klub anyagi támogatásával valósul meg. Az „Integráció zene és művészet által” elnevezésű, ez év szeptembere és decembere között gyakorlatba ültetendő projekt célja a Barátság Házát látogató, Szatmárnémeti municípium Soarelui negyedében élő hátrányos helyzetű iskolások egyéni potenciáljának feltérképezése és kiteljesítése zenei és alkotó programok révén. Ennek érdekében négy hónapon át 30, a Barátság Házába járó iskolás vesz részt zenei és kreatív tevékenységeken, bevonva ezekbe osztálytársaikat is, azaz mintegy 130 gyermeket. A zenei oktatás szakember segítségével zajlik, aki heti három alkalommal tart majd dobórát a központban. A doboktatással párhuzamosan folynak a közös alkotóműhelyek, melyeken a Barátság Házába járó gyermekek és osztálytársaik vesznek részt.

A projekt záró mozzanata a decemberben megszervezésre kerülő karácsonyi ünnepség lesz, melynek keretében a doboktatásban részesült gyermekek bemutatják tudásukat társaiknak és osztálytársaiknak, valamint együtt készítenek karácsonyi díszeket és ajándékokat.

A Barátság Házában dolgozó szakemberek hisznek abban, hogy a barátság egy olyan erős és tartós összekötő kapocs, amely megalapozhatja a jövőt. Bízunk abban, hogy ezt a négy hónapon át tartó projekt is igazolja majd.

Forrás: Szatmári Caritas