A földi derű égivé vált

Gaál Endre emlékére

0
1682
Fotó: Római Katolikus Teológia Kar Facebook-oldala

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár.

1945. december 3-án született Budapesten, 1969. június 15-én szentelték pappá Esztergomban. Káplánként szolgált Szécsényben 1970–74 között, ezt követően Strasbourgban töltötte tanulmányi szabadságát 1974–77 között. 1977-től az esztergomi szemináriumban teológiai tanár, 1979–80-ban, illetve 1982–88 között spirituális volt. Később, 1991-től 1999-ig az intézmény rektora, ekkor, 1999-ben kinevezték az Esztergomi Hittudományi Főiskola főigazgatójává. 1999–2011 között az esztergomi Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola rektora volt. 1995-től az Érseki Bíróság bírájaként, 2009-től a papi továbbképzés referenseként is szolgált. 1980-ban érseki tanácsosi címet kapott, 1988-ban protonotáriussá és kanonokká, 2000-ben pedig nagypréposttá nevezték ki. Lelki üdvéért szeptember 27-én, csütörtökön fél 11 órakor az esztergomi főszékesegyházban mutatnak be szentmisét, majd ezt követően helyezik örök nyugalomra földi maradványait a bazilika altemplomában.

Nóda Mózes egyetemi előadótanár, aki Gaál Endrét kolozsvári tartózkodásai idején sokszor kísérte és igyekezett vendégtanári munkáját minél gördülékenyebbé és könnyebbé tenni, felkérésünkre emlékezik rá.

Endre bácsit, így szólítottuk, ő is így szerette, Erdő Péter bíboros úr mint  a PPKE rektora kérte fel és bízta meg, hogy az induló kolozsvári teológián tanítson.Tizenöt éven át tanított Kolozsváron, jött minden évben néhány hétre, oktatta diákjainknak a bevezetést az Újszövetségbe. Amikor jött, mindig hozta magával  a jókedvet és jó hangulatot, szerette a diákokat, szeretett Kolozsváron lenni. Egyszerű kérései voltak csupán: reggelire egy kávé, ebédet az Agapéból. Délutánra könyvet kért, mert itt, Kolozsváron volt ideje olvasni.

Nem fogadott el a tanításért fizetséget. Volt amikor nem is tudtunk volna fizetni, de: „nekem van annyi pénzem, hogy nem szorulok rá, ez legyen az én segítségem”. Egyszerűség, jókedv és egy nagy szív: így emlékezem rá és tudom, nem vagyok ezzel egyedül. Egyik volt diákja írta: „a földi derű égivé vált”. Nem utolsó sorban jó barát, aki hiányozni fog. Az Örökkévaló jutalmazza meg szeretetével.

MEGOSZTÁS