Püspökök a levéltárban

A csíksomlyói gyűjtőlevéltárba és gyűjtőkönyvtárba, valamint a restaurátor műhelybe látogattak püspökeink

0
1958

A Gyulafehérvári Főegyházmegye Csíkszeredai Gyűjtőlevéltárát, Gyűjtőkönyvtárát és Restaurátor Műhelyét látogatták meg a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia idei, Csíksomlyón zajló ülése keretében a résztvevő püspökök szeptember 19-én. Mindhárom intézmény a csíksomlyói Szent Péter és Pál plébánia épületében található egymás szomszédságában. 

A látogatás alkalmával a kutatószobaként is szolgáló gyűjtőkönyvtár értékesebb, látványosabb darabjai szemléltették az alcsíki és a felcsíki főesperesi kerületek fejlett könyvkultúráját. A könyvtár legrégebbi könyvét, amelyet 1559-ben nyomtattak, a könyvtár legrégebbi bibliáját – egy 1569-es antwerpeni kiadást, a mintegy 6500 példányból álló gyűjtemény legkisebb és legnagyobb méretű nyomtatványát, valamint néhány, elragadó metszet-illusztrációkkal díszített kiadványt mutattak be a látogatóknak.

A levéltári anyagokból is készült egy hasonló szempontok szerint összeállított válogatás, itt bemutatták a gyűjtőlevéltár legrégebbi eredeti oklevele 1646-ból, néhány 17. századi egyházközségi historia domus, építési tervrajz és a már restaurált oklevelek.

A Bethlen Gábor Alap támogatása révén idén júniustól beüzemeltetett restaurátor műhelyben a fertőtlenítés, tisztítás, ragasztás és más restaurátori műveletek folyamatába avatták be a folyamatos érdeklődést és nagy figyelmet tanúsító közönséget.

A vizitáció zárásaként a püspökök  a 2016-ban kialakított, korszerűen felszerelt levéltári raktárakat is megtekinthették.

Bernád Rita