„A kereszt az egyetlen út, amely az égbe vezet”

Templombúcsú Óteleken

0
1827

Szeptember 14-én, Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, az óteleki római katolikus templom harangjai messziről hívják haza a falu szülötteit, akik a templombúcsú ünnepén a szent keresztre emelik fel tekintetüket. A kereszt hozzátartozik a mindennapi életünkhöz, akár tudatosítjuk ezt, akár nem, hisz ott van szobánk falán, néha szemünkbe villan egy-egy hegytetőn, de ott van minden templom tornyán, megtaláljuk az út mellett országszerte, vagy pedig imádjuk, keresztet vetünk.

„Keresztet minden ember kap az életben, egyik kisebbet, másik nagyobbat, szülessen kunyhóban vagy palotában, mindegyikünknek el van készítve az ő keresztfája. Ezen az ünnepen, amikor a szentegyházunk a keresztre irányítja a tekintetünket, arra figyelmeztet, hogy ez nem üres jelkép, hanem szent jel. Felmagasztalódik a kereszt, hogy folyamatosan magához vonja a tekintetünket. A kereszt állandóan a szívünkbe lesz, a kereszt az egyetlen út, amely a földről az égbe vezet” – mondotta ünnepi beszéde során Kapor János, a temesvári Millenniumi templom plébánosa. A búcsús szentmise keretében Heinrich József esperes köszöntötte a jelenlévő paptestvéreit, a híveket és a sok belföldi településről, a határon túlról, Magyarországról és a Vajdaságból érkezett vendégeket.

Az ünnep estéjén az óteleki kultúrotthonban került sor a hagyományos búcsúbálra, ahol a helybéliek és vendégeik, a környező falvakból és a határon túlról szórakozni vágyók gyűltek össze. A reggelig tartó fergeteges bálban a jó hangulatot az igazfalvi Angelis ’96 zenekar biztosította.

Szombaton a helyi futballpályán megtartották az évtizedes hagyománnyal rendelkező focibajnokságot, ahol a környékbeli falvakból (Öregfalu, Jánosfölde, Újvár, Fény) érkezett csapatok és Ótelek két csapata mérkőzött meg a Barátság Kupáért. A focibajnokságot a jánosföldi csapat nyerte meg, Öregfalu és Újvár csapatait megelőzve.

Szombat este a falu történetében első alkalommal koncertezett egy híres előadóművész a zsúfoltság megtelt óteleki kultúrházban. Mohácsi Brigitta, a mulatós-zene csillagának koncertje során a közönség együtt énekelte a művésznővel az ismert dalokat.

Információ és fotó: Molnár Géza / Nyugati Jelen