Kiállításmegnyitó volt Szilágysomlyón

0
2012

Összetett kulturális eseménynek volt helyszíne szeptember 13-án a szilágysomlyói római katolikus közösségi ház. Az estnek két fontos momentuma volt: az egyik az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola Az én templomom című Kárpát-medencei vándorkiállításának megnyitása, a másik pedig Barcsa Zsuzsanna, Petőfi Sándor Program új ösztöndíjasának a bemutatkozása.

Józsa Nándor Lóránd pasztorális referens köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Barcsa Zsuzsanna Petőfi-programos ösztöndíjasnak, aki az előttünk álló tanévben, talentumait megosztva fog tevékenykedni a szilágysomlyói plébánia közösségi házában. Barcsa Zsuzsanna elmondása szerint nagyon örvend, hogy Szilágysomlyóra kerülhetett, és hálás a Gondviselésnek a lehetőség miatt. Már az első találkozás alkalmával felvillantotta tehetségét, hiszen az esemény kezdetekor hegedűn játszotta el Johann Sebastian Bach prelúdiumát az I. csellószvitből, amit a közösség nagy odafigyeléssel hallgatott. Ezt követően Horváth Kristóf Mátyás elszavalta Reményik Sándor Templom és iskola című versét.

A moderátor ezek után átadta a szót Szalai Viktornak, az agyagosszergényi Közi Horváth József Népfőiskola alapítójának. Az ő jóvoltából érkezett Az én templomom című Kárpát-medencei vándorkiállítás Szilágysomlyóra. „A Szilágysomlyói Római Katolikus Közösségi Ház méltó helyszíne a vándorkiállítás első határon túli állomásának. Fontos üzenetértéke van annak, hogy olyan helyre érkezett a gyűjtemény, ahol az egyik fő tevékenység a gyerekekkel, fiatalokkal való foglalkozás. Jó tudni, hogy a szilágysomlyói katolikus közösségi ház – a Közi Horváth József Népfőiskolához hasonlóan – egyik alapértéke, vállalt küldetése, a helyben élők magyarságtudatának és kereszténységének erősítése” – mondta beszédében a vendég.

A kiállítás bemutatását ismét Barcsa Zsuzsanna követte, aki a Mivel már beesteledett kezdetű esti éneket adta elő.

Reményik Sándor Templom és iskola című versére hivatkozva Józsa Nándor Lóránd megállapította, hogy erre az alkalomra ez volt a legtalálóbb vers. Kihangsúlyozta, hogy a jövő megalapozásának a szempontjából három fontos intézmény van: a templom, az iskola és a család. Amennyiben a gyermek a családban történő úgynevezett hétévi nevelés terén hiányosságokkal indulnak, sajnos nehézségek fognak mutatkozni a templom és az iskola terén is.

Nemtől és kortól függetlenül, mindenkinek kötelessége az ifjúság nevelése. A közösségi ház egy olyan hely, amely elhelyezkedése szempontjából a templom és iskola között található, és amely olyan rendezvényeknek biztosít otthont, amelyek a lélek és értelem számára is értékesek. Beszédében külön kitért a Nemzetpolitikai Államtitkárság áldozatos munkájára: Az értünk tett fáradozások nélkül nem lenne lehetőség arra, hogy Petőfi Sándor ösztöndíjas tevékenykedjen a városunkban – mondta. Így sok gyermek ingyen, rendszerességgel kulturális, vallásos oktatásban, nevelésben részesülhet, a felkínált színes skálájú programok által.

A jövőt mindig a múltra építjük ezért nagyon fontos, hogy a növekedő generációra odafigyeljünk. Isten által belénk vésett küldetés, hogy neveljük az ifjúságot, mert a jövő csak akkor lehet fényesebb, ha az ifjúság erős identitással és megfelelő tudással rendelkezik.

Forrás: Hírek.Várad.org

MEGOSZTÁS