Érseki szentmisével kezdődött a tanév Marosvásárhelyen

0
4180
Tanévnyitó érseki szentmise Marosvásárhelyen, 2018. szeptember 10. • Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZ

A marosvásárhelyi belvárosi Keresztelő Szent János plébániatemplomban, majd az iskolaudvaron nyitotta meg a tanévet szeptember 10-én az újraalapított II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium.

A tanévnyitó szentmisét celebráló Jakubinyi György érsek a magyar közmédiának adott nyilatkozatában megemlítette: nemzetközi politikai nyomással sikerült elérni, hogy újrainduljon a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium – tudósít az MTI. A főpásztor felidézte: 1989 után az erdélyi római katolikusok abban reménykedtek, hogy szabadságban és jogállami körülmények között élhetnek. Ehhez képest csalódásként élték meg, hogy csak húsz év késéssel sikerült az egyháznak visszaszereznie a kommunista diktatúrában államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit, és csak ez után két évvel sikerült elindítani a magyar római katolikus iskolát, amit viszont rövid működés után újra megszüntettek. Az érsek hozzátette, hogy az erdélyi magyar katolikusok magyarként is, katolikusként is kisebbségben élnek, de ragaszkodnak a jogaikhoz. Azt is hozzátette: az egyháznak sajnálatos módon állandóan készen kell állnia a gáncsoskodásra.

Tanévnyitó Marosvásárhelyen, 2018. szeptember 10. • Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZ

Hasonló szellemben nyilatkozott a magyar közmédiának Tamási Zsolt, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium igazgatója is. Úgy vélte: folyamatosan vannak próbálkozások arra, hogy nehézséget okozzanak az iskolának a „jóakarói”, de ezzel együtt kell élni. Szerinte a gáncsoskodásnak az a célja, hogy félelmet és bizonytalanságérzetet ébresszen a közösségben. Az igazgató azonban úgy vélte, hogy az iskola tanárai kellőképpen megedződtek ahhoz, hogy a gáncsoskodás ellenére biztonságos oktatási körülményeket tudjanak biztosítani a diákoknak.

Diákok a tanévnyitó szentmisén Marosvásárhelyen, 2018. szeptember 10. • Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZ

A tanévnyitó ünnepségen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta: nemcsak Maros megyében, hanem egész Erdélyben próbára tette a magyar emberek tűrőképességét a katolikus gimnázium korábbi ellehetetlenítése. „Ezt a próbát nem gyorsfutóknak találták ki. Mi viszont hosszú távra rendezkedtünk be, és bármilyen nehéz is volt, álltuk az elénk gördített akadályokat” – idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele.

Tanévnyitó Marosvásárhelyen, 2018. szeptember 10. • Fotó: Gönczy Tamás/RMDSZ

A jelenlévő politikusok és közméltóságok közül Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese illetve Tóth László, csíkszeredai főkonzul kapott szót. Mindketten a marosvásárhelyi magyar közösség, az iskoláért folytatott küzdelmét méltatták, hangsúlyozván, hogy közben, diplomáciai úton a magyar kormány is végezte a dolgát – tudósított a Székelyhon.

Mint ismeretes, a marosvásárhelyi katolikus gimnázium miniszteri rendelettel alakult újra a 2018-2019-es tanévtől.

Összeállításunk az MTI és a Székelyhon beszámolója alapján készült.