Tragédia és új remény

0
1514
Lángok után (Fotó: Bihar Megyei Prefektúra)

Talán nem erős a tragédia szó használata az augusztus 25-én, szombaton este Nagyvárad központjában történtekre, amikor is eddig ismeretlen ok miatt kigyulladt a görögkatolikus püspöki palota épülete, és annak mintegy 1300 négyzetmétere megsemmisült a tűzvészben.

Azt hiszem, azon az estén a tehetetlenség okozta fájdalom lehetett a legszorítóbb érzés a Szent László téren álló váradiaknak, elsősorban Virgil Bercea püspöknek, akinek végig kellett néznie, ahogyan a „nagy áron” visszaszerzett és kívülről teljesen felújított emblematikus épület a tűz martalékává válik. Augusztus 27-én találkozott az újjáépítési bizottság, megállapodtak az elsődlegesen végrehajtandókban, a rövid és hosszú távú teendőkben, azt tartva szem előtt, hogy a közeledő tél ne tetézhesse a tűz rombolását. A megbeszélésen részt vett Böcskei László megyés püspök és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség szakemberei is.

A folyamat felgyorsítása és a munka hatékonysága érdekében a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség felhívást intézett minden olyan jóakaratú emberhez, aki szakértelmével segíteni szeretné a palota újjáépítését, hogy szándékát jelezze a görögkatolikus püspökség munkatársánál, Constantin Ovidiu mérnöknél a 0771 692 796 telefonszámon.

Azok, akik fohászaik mellett anyagi támogatással is segíteni szeretnék az újjáépítést, az alábbi, erre a célra nyitott számlaszámokon tehetik ezt meg:

EPISCOPIA ROMÂNĂ UNITĂ CU ROMA GRECO-CATOLICĂ DE ORADEA

IBAN:
EURO – RO78BTRLEURCRT0463151401
RON – RO31BTRLRONCRT0463151401
USD – RO82BTRLUSDCRT0463151401
SWIFT: BTRLRO22
Banca Transilvania, Sucursala Oradea

(A felhívás megjelent a Vasárnap 2018/35 lapszámában)

MEGOSZTÁS