Aki önmagában nem hisz, az Istenben sem hisz

Kilencéves az udvarhelyi Szűz Mária Királynő kápolna

0
2268
(Fotók: Dávid István)

Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájának búcsúja Szűz Mária Királynőünnepén, augusztus 22-én volt. Az ünnepre készülve, kedden este 8 órától szentségimádást tartottak. Szerdán 16.15-től rózsafüzért imádkoztak, majd 17 órakor kezdődött az ünnepi szentmise, amelynek főcelebránsa Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész volt. Ezen a napon emlékeztek arra is, hogy kilenc évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója.

A szentmise szónoka, Farkas László szentkeresztbányai plébános homíliájában rámutatott, Szűz Máriának az igenje kimondásához óriási hitre volt szüksége. „Ezt a hitet magából az Istenből merítette. Bizalma volt benne, hogy azt a felkérést, amelyet az angyal közvetített, Isten segítségével be is tudja teljesíteni.” Ezt követően szólt a hit szükségességéről, rámutatva: „Aki önmagában nem hisz, az Istenben sem hisz! A valóságban Isten nem cselekszik nélkülem. És mivel Isten bennem van, ezért Benne hinni annyi, mint ugyanakkor önmagamban is hinni. Újra meg kell találni ezt a mély önbizalmat, ezt a hitet önmagunkban, de teljes alázattal és szerénységgel!” A személyes hit felépítéséről való gondolatai után rátért a közösségi létmódról való elmélkedésre, és felhívta a figyelmet arra, az életünk maga a tanúságtétel.

„Tudjuk valójában, hogy mi a hit? Ez az a csoda, amely hirtelen fényt áraszt az életünkre. Arra az életre, amelyet előbb még értelmetlennek tartottunk, amelyet hiábavalónak, feleslegesnek találtunk. És itt Pál apostol látomása tűnik elénk: »az egész teremtés sóvárogva várja Isten fiainak kinyilvánulását« (Róm 8,19). Tanúságtételt vár, megnyilatkozást. Világossá kell váljon előttünk: ha élünk, ha létezünk, akkor ennek alapja van. Nem véletlen. Hiszen körülöttem minden másnak megvan a szerepe, feladata. Semmi sincs értelmetlenül, sem a dolgok világában, sem az emberek világában. Minden és mindenki jó valamire. Felelősséget hordozok.”

A szentmise végén megáldották az Élő Rózsafüzér zarándoklat-napi keresztet.