Svédországi turnéra indult a Szentegyházi Gyermekfilharmónia

0
2514
A Szentegyházi Gyermekfilharmónia Székelyudvarhelyen (Fotók: Farkas Antal)

Székelyföld kis nagykövetei, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Svédországba kapott meghívást. A zenei együttest a Magyar Örökség Díjas Haáz Sándor alapította 1982-ben. Rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, 1990 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. A turnén 132 gyermek és 13 felnőtt vesz részt. A hangversenykörút Magyarországon, Csehországon, Németországon és Lengyelországon keresztül vezet a Skandináv félszigetre.

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia Székelyudvarhelyen

A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-templomban augusztus 19-én, este Szent István-napi hangversenyt tartottak. Előtte szentmisén vettek részt, amelyet Tamás Huba, főegyházmegyei ministránslelkész és András Attila SJ celebráltak.

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia Székelyudvarhelyen

Az előadáson a Gyermekfilharmónia népszerű, ismert dalai mellett felcsendült a lengyelek által nagyon kedvelt Fekete Madonna himnusz és azok a svéd egyházi énekek is, amelyekkel kifejezetten a turnéra készültek. A hangverseny után áldással indultak az idei nyár második turnéjára. A koncert útvonala, valamint következő előadásaiknak helyszíne: Abda-Prága-Szczecin-Stockholm-Bälinge-Göteborg-Ljungby.

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia Székelyudvarhelyen

A Fili meghívója a svédországi magyarok közössége, a turnét szervezi a Gyermekfilharmónia Alapítvány és Haáz Katalin főtámogató. A turné költségeinek nagy részét Magyarország Kormánya állja.

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia Székelyudvarhelyen