A Hittani Kongregáció leirata a halálbüntetés értelmezéséről

1
1288
Fotó: Vatican News

Augusztus elsejei dátummal tették közzé Luis Ladaria bíboros érsek, a Hittani Kongregáció prefektusa kézjegyével azt a leiratot, amely a Katolikus Egyház Katekizmusának 2267. pontját értelmezi újra. Ferenc pápa a most közzétett leiratot 2018. május 11-én hagyta jóvá, amikor kihallgatáson fogadta a Hittani Kongregáció prefektusát, és elrendelte, hogy az új szöveget illesszék be a katekizmusba.

A leirat szövege

A törvényes hatóság halálbüntetéshez való folyamodását hosszú időn át, szabályos eljárást követően, néhány bűntett súlyosságához mérten megfelelő válasznak és elfogadható, még ha szélsőséges eszköznek is tekintették, a közjó érdekében.

Ma egyre inkább él az a meggyőződés, hogy az ember a méltóságát nem veszti el még a legsúlyosabb bűntények elkövetése után sem. Ezenkívül elterjedt az állam részéről a halálbüntetés értelmezésének egy új felfogása. Végül pedig a fogva tartás egyre hatékonyabb módját dolgozták ki, amelyek biztosítják az állampolgárok törvényes védelmét, de egyidejűleg nem veszik el a bűnöstől végleges módon a megtérés lehetőségét.

Ezért az Egyház az evangélium fényénél tanítja, hogy „a halálbüntetés elfogadhatatlan, mert megtámadja az emberi személy sérthetetlenségét és méltóságát”, továbbá határozottan elköteleződik annak eltörlése mellett az egész világon. A leirat az Osservatore Romano napilapban való megjelenésével egyidejűleg lépett hatályba.

P. Vértesaljai László/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS

1 HOZZÁSZÓLÁS