Nagypeleske hármas ünnepe

0
1683

Hármas ünnep volt Negypeleskén: lelkigyakorlatra gyűltek össze a romániai magyar görögkatolikus papok, Anna-napi megemlékezést tartottak, illetve 145 éves évforduló is volt, amelyre a környék számos településéről zarándokoltak el a hívek.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a Ciskárpátin görögkatolikus esperesség meghívására érkezett Nagypeleskére, hogy lelki tanítással, útmutatással, bátorítsa, buzdítsa a Románia területén szolgáló magyar görögkatolikus papságot. A Szatmárnémetiből, Csedregből, Tiszahosszúmezőről, Lázáriból, Nagykárolyból érkező parókusok, valamint egy birituális jezsuita szerzetes és a szomszéd település római katolikus plébánosa az érsek vezetésével, már kedd este vecsernyével és lelkigyakorlatos tanítással kezdték a lelki együttlétet. A nagypeleskei Szent Anna-nőszövetség Libotyán Réka tag házában látta vendégül a lelkigyakorlatozókat.

Ezt követte a parókián a hajdúdorogi érsek-metropolita vezetésével irányított papi beszélgetés, ahol személyes élményeket osztottak meg egymással, gondokról, a papi élet örömeiről, de csalódásairól. Ezt követően kis esti zsolozsmára vonultak át a templomba, itt ismét lelki tanítást hallgathattak. Másnap korán reggel utrenyével kezdték a napot, reggeli, majd imaóra és szent liturgia következett. Az ünnepélyes érseki szent liturgia nagy pompával, két diakónussal, asszisztenciával és még több vendégpap, s nem utolsósorban közel háromszáz hívő jelenlétében zajlott.

A hívők sokaságának, akik nemcsak Nagypeleskéről, de Szatmárnémetiből, Sárközújlakról, Atyából, Petéről, Pusztadarócról, Lázáriból, Piskoltról, Nagykárolyból, Szárazberekről, Mikolából, Csedregből, Gyergyószentmiklósról, Debrecenből is érkeztek, kevésnek bizonyult a templom, s emiatt kivetítőn követhették az ünnepi eseményeket. Az Anna-napi megemlékezésen Kocsis Fülöp metropolita, az Istenszülő Szűz – akinek egyik ikonját nagy becsben őrzik a településen – édesanyjának, Szent Annának mint kiválasztott nagyszülőnek szerepéből kiindulva, a keresztény családról tartott szentbeszédet. Végül pedig az Eucharisztia fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az ünnepi szent liturgia végén, megemlékeztek a hajdanán Peleskét is megtizedelő, 1873-ban pusztító kolerajárványról, amelynek elmúltára fogadott ünneppel emlékeznek a településen. Erre az alkalomra Gellért Sándor (1916–1988) magyar költő és műfordító lánya, Gellért Ágnes a 145 éves évfordulóra írt verset szavalta el, majd a temetéseken énekelt keresztcsókolási énekek hangzottak el. Emlékül a Nagypeleskei Istenszülő-ikonnal díszített zsebkendőt kaptak az érsek atyához keresztcsókolásra járuló hívek.

A szent liturgián az éneket, az közel harminc éve először megrendezett, görögkatolikus kántorképzésen résztvevő kántorok vezették Gorcsa György máriapócsi főkántor, valamint Simon István tanulmányvégzett teológus irányításával. Ezen az ünnepen csodálhatták meg a jelenlevők a templom két vadonatúj csillárját és a különleges falikarokat, amelyeket Kujbus Éva ajánlott fel kegyes adományként a templomnak. Az ünnepi ebéd után Kocsis Fülöp érsek bekapcsolódott a délután megtartott kántorképzésbe is, amiben a görögkatolikus ének csodálatos szépségéről beszélt, valamint a soron következő, a nyolchangú énektár első hangját tanította a kántoroknak.

Pallai Béla parókus