Ne féljetek a kihívásoktól!

1
1576

Egy hivatáspéldákkal teli délutánban volt részük pénteken az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó résztvevőinek.

A Kossuth-kertben, az események fő helyszínén különböző szerzetesrendek, katolikus szervezetek az ország több pontjáról, keresztény csoportok töltötték be a sétányokat és adtak lüktetést a hivatások kiállításának, amelyet a fiatalok izgalommal és érdeklődéssel fogadtak. A hitben megvalósuló élet kihívásokkal és áldozatokkal teli, de olyan szépséggel rendelkezik, amelyet másképp nem lehetne megélni – hirdették a bemutatósátrak üzenetei.

A kerten kívül, a római katolikus székesegyházban Sabău-Trifu Cristina, korunk és a régió legfontosabb egyházművésze fogadta az érdeklődőket kiállításán, a szeretetszolgálati karizmával rendelkező szerzetesrendek, valamint a diakóniai civil szervezetek otthonukban fogadták őket beszélgetésekre és bemutatókra, de a fiatalok maguk is nyomot hagytak a városban a flashmobok által: a Megyei Múzeum előtti téren, a központi parkban és a Coposu-sétnyon. Nem voltak egyedül a város keresztény énekekkel való beéneklésében, hiszen a Neokatekumenális Közösség, utcamissziójával csatlakozott hozzájuk.

Az új impulzusokkal való feltöltődést követően, az OKIT fiataljai a templomokba vonultak, és szentmiséken vettek részt.

A római katolikus székesegyházban Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspök arra kérte a fiatalokat, legyenek látható keresztények: „Az élet példája jobban megérteti az élet értelmét, mint bármi más. Az ember alkotás, de folyamatban létezik. A folyamat során Isten kell, hogy teljessé tegye azt, amit elkezdett bennünk. Isten elültetett bennünk egy magot, ezáltal vagyunk mi is értékesek. Fontos, hogy ezt az „Isten-magot” el tudjuk fogadni, hagyjuk kibontakozni, hogy bőséges gyümölcsöt teremjen. Hova vetődik ez a mag? Kérlek figyeljetek, hogy ne útszélre vagy kövek közé vetődjön, mert akkor nem tud kibontakozni. Meg kell értenünk, mit akar tőlünk az Úr. Feladatunk előre haladni, nem félve attól, ha Isten megszólít minket. Törekedjünk mindig az ő tervében maradni, hogy teljesíthessük az akaratát.”

A Kálvária templomban Aurel Percă jászvásári római katolikus segédpüspök reményét fejezte ki, miszerint torzítások nélkül fogadják Isten igéjét: „Hogyan ér el a lelketekhez Isten szava? A legnagyobb veszély ma, hogy Isten igéje túl sok értelmezést szenved, sokan megpróbálják a saját szájuk íze szerint értelmezni azt. Jézus azt mondja, ne tápláljunk ilyen gyomokat önszántunkból. Papjaink sok erőfeszítést tesznek azért, hogy jó tanácsokat adjanak, hallgassátok meg őket. Ne féljetek attól, hogy Isten szava kihívások elé állít titeket. Engedjétek be az ő hangját, hogy lelketekben békét és rendet teremtsen.”

A Szent Mihály és Gábor arkangyalok görögkatolikus templomban Vasile Bizău máramarosi görögkatolikus megyéspüspök a szív lépcsőit vázolta fel a szentmisén résztvevőknek: az első az Istenben való bizalom, amely a tulajdonképpeni hit; a következő a ráhagyatkozás, mindannak elfogadása, amit Isten nekünk szánt; aztán a szív békéje, amit meg kell őriznünk; fontos, hogy elrugaszkodjunk mindazon dolgoktól, amelyek eltávolítanak Istentől; végül pedig hálával kell, hogy éljünk, s ez a hála mutatkozzék meg környezetünkben. „Szükségünk van ezekre a lépésekre, hogy életünk harmonikus módon fejlődhessen. De célok is kellenek, mert nélkülük nem tudunk végighaladni a szív útján. Ti vagytok Isten templomai, mindannyian” – tette még hozzá Vasile Bizău.

A nap végén, az OKIT fiataljai visszatértek a Kossuth-kertbe, ahol szentségimádáson vettek részt.

Képek a harmadik napról IDE kattintva megtekinthetőek.

A pénteki nap videója:

Forrás: intc.ro